Wat is een chassisnummer?

Een chassisnummer, ook wel framenummer of voertuigidentificatienummer (VIN), is een unieke code die alle toegelaten voertuigen moeten hebben. Het chassisnummer zorgt er voor dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen de honderden miljoenen auto’s die er wereldwijd rondrijden. Het chassisnummer is dus niet gekoppeld aan uw autoverzekering, maar wel aan uw auto.
Het nummer wordt op het chassis/frame van de auto gegraveerd, daar komt dan ook de naam vandaan. Het vervalsen of verwijderen van het nummer is vrijwel onmogelijk. U kunt het nummer terugvinden op een metalen identificatieplaatje dat in de motorruimte van iedere auto te vinden is. Daar waar ook de overige informatie over de auto te vinden is, zoals het gewicht en motortype. Zelfs na een zware aanrijding zal het chassisnummer nog leesbaar zijn, door de plek in de auto waar het wordt aangebracht.

Waar staan de verschillende nummerreeksen voor?

Een chassisnummer bestaat uit verschillende nummerreeksen die elk een eigen betekenis hebben. Het nummer moet voldoen aan de ISO-richtlijnen en bestaat uit drie groepen. De eerste groep is het kortst. Het land van herkomst en de fabrikant staan in de eerste groep. In de tweede groep nummers staan alle technische aspecten van het voertuig, zoals het type versnellingsbak dat zich in de auto bevindt, het aantal deuren, het type brandstof dat gebruikt worden en de motorinhoud. De laatste groep nummers onderscheidt het voertuig van anderen. Dat is namelijk het serienummer. De eerste twee groepen kunnen gelijk zijn bij auto’s die vlak na elkaar zijn geproduceerd. Door het serienummer wordt het chassisnummer uniek. Voor het chassisnummer worden zowel cijfers als letters gebruikt.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

autoverzekering-chassisnummer

Chassisnummer op kentekenbewijs

Het chassisnummer is niet alleen terug te vinden in de auto zelf, maar staat ook altijd op het kentekenbewijs van de auto. Van elke auto die wordt geïmporteerd wordt het chassisnummer gecontroleerd. Dit nummer zal ook bij import en export van de auto hetzelfde blijven. Het maakt in dit geval dus niet uit dat de auto een ander kenteken krijgt. Wanneer het chassisnummer op het kentekenbewijs niet overeenkomt met het chassisnummer in de auto kan er sprake zijn van fraude.

Ook wanneer een auto wordt gestolen, wordt het chassisnummer gebruikt bij het opsporen van de auto. Dit komt omdat kentekenplaten veel makkelijker te vervalsen zijn.

Bent u van plan om een auto in het buitenland te kopen? Dan is het chassisnummer een goede manier om te achterhalen of er ooit sprake is geweest van schade aan de auto. Ook de kilometerstand en het aantal eigenaren is op deze manier te achterhalen. Deze informatie wordt vaak door de verkoper verzwegen. Omdat alle informatie, binnen de EU, centraal wordt opgeslagen, is dit een handig hulpmiddel om achter de staat van de auto te komen.
Een chassisnummer kunt u dus goed gebruiken om meer over een auto te weten te komen.

Op www.diks.nl kunt u gemakkelijk verschillende autoverzekeringen vergelijken en direct online afsluiten wanneer u een autoverzekering heeft gevonden die beter bij u en uw auto past dan uw huidige verzekering.

Heeft u een vraag? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Hier staan per product de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!