Wat is een chassisnummer?

Een chassisnummer, ook wel framenummer of voertuigidentificatienummer (VIN), is een unieke code die alle toegelaten voertuigen moeten hebben. Het chassisnummer zorgt er voor dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen de honderden miljoenen auto’s die er wereldwijd rondrijden. Het chassisnummer is dus niet gekoppeld aan uw autoverzekering, maar wel aan uw auto.
Het nummer wordt op het chassis/frame van de auto gegraveerd, daar komt dan ook de naam vandaan. Het vervalsen of verwijderen van het nummer is vrijwel onmogelijk. U kunt het nummer terugvinden op een metalen identificatieplaatje dat in de motorruimte van iedere auto te vinden is. Daar waar ook de overige informatie over de auto te vinden is, zoals het gewicht en motortype. Zelfs na een zware aanrijding zal het chassisnummer nog leesbaar zijn, door de plek in de auto waar het wordt aangebracht.

Waar staan de verschillende nummerreeksen voor?

Een chassisnummer bestaat uit verschillende nummerreeksen die elk een eigen betekenis hebben. Het nummer moet voldoen aan de ISO-richtlijnen en bestaat uit drie groepen. De eerste groep is het kortst. Het land van herkomst en de fabrikant staan in de eerste groep. In de tweede groep nummers staan alle technische aspecten van het voertuig, zoals het type versnellingsbak dat zich in de auto bevindt, het aantal deuren, het type brandstof dat gebruikt worden en de motorinhoud. De laatste groep nummers onderscheidt het voertuig van anderen. Dat is namelijk het serienummer. De eerste twee groepen kunnen gelijk zijn bij auto’s die vlak na elkaar zijn geproduceerd. Door het serienummer wordt het chassisnummer uniek. Voor het chassisnummer worden zowel cijfers als letters gebruikt.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

autoverzekering-chassisnummer

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!