Wat is de Cataloguswaarde van een auto?

Wanneer u een autoverzekering of zakelijke autoverzekering af gaat sluiten, wordt  bij een wa-extra of All-Risk dekking altijd naar de cataloguswaarde van de auto gevraagd. Wat is de cataloguswaarde en waarom is deze belangrijk?

De cataloguswaarde is de prijs die u betaalt voor de nieuwe auto, inclusief BTW, BPM en accessoires. Als kenteken deel 1 wordt afgegeven, heeft uw auto op dat moment de cataloguswaarde. Een verzekeraar gebruikt o.a. de cataloguswaarde om de hoogte van de premie te bepalen. Ook de bijtelling die u betaalt over de auto van de zaak of een leaseauto wordt door de Belastingdienst berekend aan de hand van de cataloguswaarde. De bijtelling is afhankelijk van de auto, maar zal tussen de 4 en 25 procent van de cataloguswaarde zitten. Hoe zuiniger de auto is, hoe lager de bijtelling.

Catalogusprijs auto

De cataloguswaarde of catalogusprijs is een vooraf vastgestelde prijs voor een nieuwe auto. Dit is de prijs die u betaalt wanneer u een nieuwe auto koopt. De catalogusprijs hangt o.a. af van het merk en type auto. Weet u niet meer precies wat u voor de auto heeft betaald? Dan kunt u via internet of via de autodealer de catalogusprijs van de auto te weten komen.

Catalogusprijs auto opzoeken

Op www.diks.nl wordt bij het maken van een premieberekening voor een autoverzekering een schatting gemaakt van de catalogusprijs. Het kan zijn dat de daadwerkelijke prijs die u voor de auto betaald heeft, afwijkt. Dit is namelijk een gemiddelde van de prijs die mensen voor dit type auto betalen. Weet u de daadwerkelijk prijs die u voor de auto heeft betaald, dan kunt u de catalogusprijs wijzigen.

Uw auto verzekeren tegen nieuwwaarde

Wanneer u betrokken raakt bij een zwaar ongeval en uw nieuwe auto niet meer gerepareerd kan worden, krijgt u het liefst de nieuwwaarde uitgekeerd in plaats van de dagwaarde. Voor uw gevoel is de auto nog nieuw, toch zal de dagwaarde een stuk lager uitvallen dan u zult verwachten. Voor nieuwe auto’s hebben veel autoverzekeraars een nieuwwaarderegeling. Door deze regeling is het mogelijk om weer een nieuwe auto te kopen wanneer u uw auto total loss rijdt. Voor tweedehands auto’s geldt deze regeling niet. Bij het kopen van een tweedehands auto kunt u kiezen voor de aanschafwaarderegeling. Hierdoor krijgt u niet de nieuwwaarde, maar de aankoopwaarde van de auto mocht u deze binnen de maximale geldigheid total loss rijden.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Vergelijk autoverzekeringen in 4 stappen

  • Weet ik niet

Vergelijken autoverzekering met behulp van catalogusprijs

Via www.diks.nl kunt u gemakkelijk de verschillende autoverzekeraars met elkaar vergelijken. Over het algemeen is het zo dat een verzekeraar de verzekeringspremie mede bepaalt aan de hand van de catalogusprijs. Dit heeft er mee te maken dat een verzekeraar meer kwijt is bij schade aan een dure auto dan bij een goedkopere auto. Het wil niet altijd zeggen dat een duurdere catalogusprijs ervoor zorgt dat u meer premie moet betalen. Het kan per verzekeraars veel verschillen hoeveel premie u per maand moet betalen. Vergelijk daarom online alle autoverzekeringen en kies de autoverzekering die het beste bij u en bij uw auto past. Heeft u een vraag? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Hier vindt u per product de meest gestelde vragen.

Komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag. U kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Klanten over een autoverzekering

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8
Gemiddelde score
Gebasseerd op 247 reviews
Pieter van twisk
Word netjes geholpen bij alle vragen
jos
lekker snel geregeld.
demi
2 jaar heb ik een auto verzekering via Diks gehad. reden van opzeggen is omdat ik elders een goedkopere auto verzekering had gevonden. de service die ze geven zowel telefonisch als over de chat zijn super snel en vriendelijk. je wordt gelijk goed geholpen, zelf als je maar kleine vraagjes hebt

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!