Wanneer maak ik aanspraak op het Waarborgfonds bij schade aan auto?

Elke vorm van autoschade is vervelend. Schade brengt te allen tijde een kostenplaatje met zich mee. Natuurlijk is het belangrijk dat u een goede autoverzekering heeft. Het kan iedereen overkomen. Vervelender is het wanneer de dader doorrijdt, onbekend of onverzekerd is. Of zelfs in een gestolen voertuig reed. U moet dan zelf opdraaien voor de schade.
In een aantal gevallen kunt u terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer

Iedere eigenaar van een motorvoertuig is verplicht deze te verzekeren tegen Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Via deze WA-verzekering betaalt iedereen mee aan het Waarborgfonds Motorverkeer. Het maakt niet uit om wat voor soort schade het gaat.

Waarborgfonds auto vandalisme

U kunt alleen een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer als het ongeval is veroorzaakt door een motorvoertuig, in de breedste zin van het woord. Zo valt schade door gekoppelde aanhangwagens en afgevallen lading ook onder het begrip motorvoertuig.

Schade die op een andere manier is veroorzaakt, bijvoorbeeld autoschade door vandalisme wordt dus niet vergoed door het Waarborgfonds. Ook schade die met een fiets is veroorzaakt wordt niet vergoed. Het heeft in dat geval geen zin om een claim bij het Waarborgfonds in te dienen.

Wanneer vergoedt mijn verzekering de schade aan mijn auto als er geen dader is?

Indien u een allrisk verzekering heeft dan zal de schade naar alle waarschijnlijkheid vergoed worden door uw eigen verzekering. Afhankelijk van uw polis en dekking kan het zijn dat u een deel van de schade zelf moet bekostigen. Dit is het ‘eigen risico’ waarvan de hoogte verschilt per polis. Neem dus ook bij schade zonder dader contact op met uw verzekeraar of tussenpersoon. Een schade zonder dader wil niet altijd zeggen dat u zelf voor de kosten moet opdraaien. Bedenk bij het afsluiten van een verzekering welk type verzekering het best bij uw auto en situatie past. Voor auto’s die minder dan zes jaar oud zijn, is een allrisk verzekering vaak de beste optie. Vraag uw tussenpersoon of verzekeraar om advies als u hierover niet zeker bent.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag! We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!

  • Weet ik niet