Ben ik verzekerd als ik in andermans auto rijd?

Op het moment dat je in andermans auto rijdt en je daarmee een ongeluk krijgt of schade rijdt, vraag je je misschien af hoe het zit met de autoverzekering. Ben je voor autoschade eigenlijk wel verzekerd als je in andermans auto rijdt?

Schade aan een geleende auto; hoe zit het het met de verzekering?

Wanneer je een autoverzekering afsluit, dan geldt deze dekking voor de auto. Niet voor de persoon. Zo ben je in andermans auto dan ook gewoon verzekerd. Dit neemt niet weg dat de eigenaar van de auto altijd wel aansprakelijk blijft voor alles wat er met de auto gebeurt. De kosten die ontstaan na schade als je in een geleende auto rijdt, blijven dus wel voor de eigenaar van de auto. Zorg er wel voor dat je goede afspraken met de eigenaar van de auto maakt, op het moment dat je de auto leent. Dit voorkomt achteraf discussies.

Als je de auto vaker leent dan af en toe. Of wanneer je zelfs vaker in de auto rijdt dan de eigenaar, dan moet de eigenaar van de auto dit aangeven bij de verzekeraar. Op basis van jouw gegevens zal de verzekeraar opnieuw de premie gaan berekenen. Op het moment dat je jonger bent dan de eigenaar bijvoorbeeld, of minder schadevrije jaren hebt, dan betekent dit dat de premie meestal stijgt. Verzuim je om dit door te geven? Dan kan dit enorme problemen opleveren bij een eventuele schade. De verzekeraar kan besluiten de schade dan niet te vergoeden en bovendien kan de eigenaar als fraudeur geregistreerd worden.

Schade aan auto van een ander: verval schadevrije jaren

De opgebouwde schadevrije jaren zijn aan de verzekerde auto gekoppeld. Als er met de auto schade wordt veroorzaakt, gaat dat ten koste van de opgebouwde jaren. Dit gaat ook op als iemand anders de bestuurder van de auto was tijdens het ongeval. Door de veroorzaakte schade tijdens het uitlenen kan de premie van jouw autoverzekering ook nog stijgen.

Schade rijden in andermans auto – Letselschade

De zorg die je nodig hebt in het geval van letselschade, valt onder je eigen zorgverzekering. Ongeacht of je zelf schuldig bent aan het ongeval of niet. Deze zorg valt meestal wel onder je eigen risico. Ben jij niet aansprakelijk, dan verhaal je de kosten die je zorgverzekering niet vergoedt (eigen risico, bijvoorbeeld) op de tegenpartij.

Bent u zelf eigenaar van een auto en wilt u weten hoe het zit met schade verhalen? Lees dit artikel: Wordt schade aan mijn auto door een ander vergoed?

Vergelijk in enkele stappen uw autoverzekering

  • Weet ik niet