Vandalisme auto: wordt dit vergoed?

Heeft u schade aan uw auto door vandalisme? Vandalisme is het bewust vernielen van de auto en wordt door veel verzekeraars in de polisvoorwaarden uitgesloten van dekking als u enkel een autoverzekering met WA dekking heeft. Deze dekking vergoedt alleen schade die u aan anderen veroorzaakt en dus geen schade aan uw eigen auto. Wilt u zich verzekeren tegen vandalisme van uw auto? Dan dient u minimaal een autoverzekering met WA-beperkt casco dekking of zelfs een allrisk dekking af te sluiten. 

Aangifte vandalisme auto 

Als vandalisme uw auto heeft getroffen, dan is het belangrijk om altijd aangifte te doen. Met een aangifte kan de politie de daders opsporen en daarmee kunt u de schade die u heeft opgelopen verhalen op de daders. De politie kan bij veelvuldig overlast van vandalisme in de buurt ook extra maatregelen nemen en de buurt mobiliseren om vandalisme te voorkomenBij vandalisme is het niet nodig om 112 te bellen, tenzij u daders op heterdaad betrapt. In dat geval kan de politie met spoed komen om de daders direct te pakken. Aangifte van vandalisme aan uw auto kunt u doen op het politiebureau, maar u kunt ook online aangifte doen. U hoeft dan niet bij de politie langs te gaan, maar u kunt gewoon thuis achter uw pc of laptop aangifte doen. Als u schade wilt claimen bij uw verzekeraar, is het doen van aangifte absoluut noodzakelijk. 

Hoe zit het met het eigen risico en schadevrije jaren? 

In de meeste gevallen zult u bij het claimen van de schade door vandalisme aan de auto te maken krijgen met een eigen risico. Hoe hoog het eigen risico is, is afhankelijk van welke verzekering en verzekeringsmaatschappij u heeft. De hoogte van het eigen risico is terug te vinden in de polisvoorwaarden. Dit kan ook betekenen dat het handiger is om geen schade te claimen. Bijvoorbeeld als de schade lager is dan het eigen risico. In dit geval doet u er beter aan om zelf voor de schade op te draaien. Schade claimen door vandalisme aan de auto heeft namelijk ook gevolgen voor uw schadevrije jaren. Hierdoor kunt u enkele treden dalen op de bonus-malusladder. Hierbij wordt niet gekeken hoe groot uw schade is. Het is ook nu weer verstandig om een goede overweging te maken of het schadebedrag het waard is om te dalen in uw schadevrije jaren.  

Vandalisme auto: dader bekend 

Is de dader bekend van het vandalisme aan de auto, dan wordt het verhalen van de schade wat eenvoudiger. U kunt dan namelijk de schade op de dader zelf claimen. Wel moet daarbij aangetekend worden dat de dader financieel in staat moet zijn om uw schade te vergoeden of dat zijn aansprakelijkheidsverzekering bereid is om de schade aan u te vergoeden. Is de dader niet in staat om de schade te vergoeden of werkt zijn verzekeringsmaatschappij niet mee? Dan is het mogelijk om in uitzonderlijke gevallen een beroep te doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Voorwaarde hierbij is dat het vandalisme aan de auto heeft plaatsgevonden met een ander voertuig en dat dit voertuig niet verzekerd is of als gestolen geregistreerd staat. Is de dader onder de 14 jaar? Dan legt u uw schadeclaim neer bij de ouders of de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders.  

Vandalisme auto: dader onbekend 

Is bij vandalisme aan de auto de dader onbekend? Dan kunt u geen schade op de dader claimen. In dat geval kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Hierbij gelden twee eisen, namelijk dat schade door een motorvoertuig moet zijn veroorzaakt en dat een tegenpartij aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade, ook al is deze partij onbekend. Uw schade wordt alleen vergoed als u er alles aan gedaan heeft om de dader op te sporen. Dit kunt u bijvoorbeeld bewijzen met een aangifte bij de politie. Als u aan deze voorwaarden voldoet, zult u de schade van vandalisme aan de auto van het Waarborgfonds vergoed krijgen.

Klanten over een autoverzekering

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8
Gemiddelde score
Gebasseerd op 247 reviews
Pieter van twisk
Word netjes geholpen bij alle vragen
jos
lekker snel geregeld.
demi
2 jaar heb ik een auto verzekering via Diks gehad. reden van opzeggen is omdat ik elders een goedkopere auto verzekering had gevonden. de service die ze geven zowel telefonisch als over de chat zijn super snel en vriendelijk. je wordt gelijk goed geholpen, zelf als je maar kleine vraagjes hebt

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

  • Weet ik niet