Wie betaalt de schade aan een huurauto?

Het verzekeren van een huurauto is nodig, maar tegelijkertijd zijn de aanvullende kosten voor extra verzekeringen één van de grootste ergernissen. De verhuurder (eigenaar) van een auto is verplicht om een autoverzekering af te sluiten tegen Wettelijke Aansprakelijkheid (WA).

Een WA-autoverzekering biedt uitsluitend dekking tegen aansprakelijkheidsschades. De verzekeraar vergoedt dus schades aangericht aan anderen. Schade aan de huurauto wordt door deze verzekering niet gedekt.
Kiest u ervoor om uw huurauto niet (extra) te verzekeren, dan loopt u het risico veel geld kwijt te zijn als u schade rijdt.
Om geen risico te lopen bent u min of meer verplicht om de huurauto te verzekeren.

Schade aan huurauto

Rijdt u onverhoopt schade met een gehuurde auto? Dan hangt het van de verzekering af wie de schade aan de huurauto betaalt.

Met een WA-verzekering bent u als bestuurder gedekt voor schade die u met de auto toebrengt aan anderen. Als huurder bent u verantwoordelijk voor alle schade die ontstaat aan de huurauto. Met een WA beperkt casco verzekering bent u (voor een groot deel) gedekt voor deze schades aan de huurauto. Deze verzekering heeft meestal wel een eigen risico. Vaak kunt u dit eigen risico tegen betaling van bijvoorbeeld €5,- per dag afkopen.

Ook kan het zijn dat er bepaalde schades uitgesloten zijn van dekking. Dit kan bijvoorbeeld schade aan de onderkant van de auto zijn of schade die ontstaat op onverharde wegen.

Daarnaast is het ook belangrijk om na te gaan of uw huurauto standaard verzekerd is tegen diefstal en hoe hoog het eventuele eigen risico is, mocht de huurauto worden gestolen. Doe vooraf navraag bij het verhuurbedrijf om onvoorziene kosten zo veel mogelijk te voorkomen. Controleer daarnaast voordat u de huurauto meeneemt of de auto al schade heeft en meld dit bij de verhuurder. Zo voorkomt u dat een bestaande schade u achteraf aangerekend wordt.

Wanneer u een autoverzekering voor een huurauto in het buitenland gaat afsluiten, kan het zijn dat er andere regels gelden met betrekking tot autoverzekeringen dan in Nederland. U krijgt in het buitenland te maken met verschillende verzekeringen die vaak een andere naam hebben dan in Nederland. Niet alleen de naam van de verzekering kan verschillen ook de dekking kan anders zijn dan u gewend bent.

Wat te doen bij schade?

Na een ongeval met de huurauto is het belangrijk om altijd een schadeformulier in te vullen. Verzekeraars hebben altijd een schadeformulier nodig voor het afwikkelen van de schade. Meld de schade ook direct bij de verhuurder. De verhuurder zal vertellen hoe u verder moet handelen. Bij kleinere schades kunt u waarschijnlijk gewoon verder rijden. Bij een grotere schade kunt u recht hebben op een vervangende auto. Vraag dit na bij uw verhuurder.

Een schade met een huurauto heeft geen invloed op uw schadevrije jaren. Schadevrije jaren zijn namelijk gekoppeld aan de auto en deze is niet van u.

Let op! Bij Diks Verzekeringen is het niet mogelijk om een huurauto te verzekeren. Dit kunt u via het verhuurbedrijf regelen.

Klanten over een autoverzekering

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8.1
Gemiddelde score
Gebaseerd op 290 reviews
Henk
de enige vraag die ik had werd vriendelijk, geduldig en deskundig beantwoord
Nelus
beste van allemaal superservice
dik
uitstekend

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!