Schade claimen of toch beter zelf betalen?

Autoschade claimen of toch beter zelf betalen? Wanneer u autoschade claimt op uw autoverzekering heeft dit meestal gevolgen voor uw schadevrije jaren. Hierdoor kan de premie het komende verzekeringsjaar stijgen. In sommige gevallen is het daarom voordeliger om de autoschade zelf te betalen. Wanneer kunt u autoschade het beste claimen en wanneer niet?

Autoschade en schadevrije jaren

De hoogte van de premie voor uw autoverzekering is sterk afhankelijk van uw schadevrije jaren. Door schadevrij te rijden, bouwt u schadevrije jaren op. 1 jaar schadevrije rijden, levert u 1 schadevrij jaar op. Schadevrije jaren geven recht op korting op de premie. Bij het claimen van schade op uw autoverzekering verliest u schadevrije jaren. Dit is echter alleen het geval bij schuldschades. Wanneer de verzekeraar de uitbetaalde schade kan verhalen op de tegenpartij dan heeft het geen gevolgen voor uw schadevrije jaren en de hoogte van de premie.

In het jaar dat u schade claimt, bouwt u geen schadevrij jaar op, maar verliest u vijf schadevrije jaren. Hierdoor kan uw korting tientallen procenten dalen. Dit hangt van uw positie op de bonus-malus ladder af. Verzekeraars bepalen uw korting met behulp van de bonus malus ladder. Elke verzekeraar heeft zijn eigen bonus malus regeling, daardoor kunnen er verschillen in korting zijn tussen de verschillende verzekeraars.

Schade wel of niet claimen?

In sommige gevallen kan het soms beter zijn om een kleine(re) schade niet te claimen op uw autoverzekering. Zoals gezegd raakt u bij elke geclaimde schade 5 schadevrije jaren kwijt, ongeacht het schadebedrag. Hierdoor kan het bij kleine schades, met een laag schadebedrag, voordeliger zijn om de schade zelf te betalen in plaats van te claimen op uw autoverzekering. Vaak is de premieverhoging die ontstaan wanneer u schade claimt hoger dan het totale schadebedrag van een kleine schade.

No-claim beschermer

Wanneer u bij het afsluiten van een verzekering kiest voor een no-claim beschermer kunt u per jaar één schade claimen, zonder dat dit invloed heeft op de korting op uw autoverzekering. Let op! U valt wel terug in schadevrije jaren. Echter heeft het geen invloed op de premie. U gaat, zonder no-claim beschermer, wel meer betalen voor uw autoverzekering wanneer u schade rijdt. Bij het overstappen naar een andere verzekeraar kunt u uw schadevrije jaren vaak meenemen.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op? Wij helpen u graag! Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08:00 tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!