Lakschade auto

Lakschade aan uw auto is natuurlijk zonde en wilt u het liefst snel laten herstellen. Een WA of Beperkt Casco autoverzekering biedt helaas geen vergoeding voor lakschade. Of dit nou gaat om krassen op uw auto of een andere vorm van lakschade. Bent u allrisk verzekerd? Dan wordt lakschade aan uw auto wel vergoed door de verzekeraar, ook wanneer de dader onbekend is. Is de dader wel bekend, dan zal de verzekeraar de schade verhalen op de tegenpartij. Hier hoeft u, naast het invullen van een schadeformulier, niets extra’s voor te doen.

Het claimen van lakschade is niet altijd gunstig. Vaak valt u terug in het aantal schadevrije jaren. Hierdoor betaalt u indirect toch voor de krassen, omdat de premie van uw autoverzekering wordt verhoogd. Door schadevrij te rijden, bouwt u schadevrije jaren op. Als u schadevrije jaren heeft opgebouwd, krijgt u korting op de premie van uw autoverzekering. De autoverzekering moet dan wel op uw naam staan. Door het claimen van een schade verliest u schadevrije jaren, waardoor u iets meer voor uw autoverzekering moet gaan betalen.

Lakschade

Het verschilt per geval of de dader van de lakschade wel of niet bekend is. Is de dader bekend en bent u WA of beperkt casco verzekerd? Dan moet u de schade zelf verhalen op de tegenpartij. Het is verstandig om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen en zorg voor voldoende bewijslast door foto’s te maken en eventuele getuigenverklaringen. Zo kan de verzekeraar de schade en schuldvraag goed bepalen en zal uiteindelijk de schade vergoeden, indien u in uw gelijk wordt gesteld.

Heeft u een rechtsbijstandverzekering dan kunt u deze verzekering inschakelen en hoeft u niet zelf de verzekeraar van de tegenpartij te benaderen. Daarnaast is het mogelijk om 112schade in te schakelen. Zij zullen (kosteloos) de schade voor u verhalen.

Is de dader niet bekend of heeft u de lakschade zelf veroorzaakt? Bedenk dan goed of u de schade gaat claimen op uw allrisk autoverzekering. Dit kost u, zoals eerder vermeld, schadevrije jaren. Soms is het mogelijk om zelf de krassen in uw auto te herstellen. Zo bespaart u flink op de kosten van een reparatie.

In sommige gevallen kunt u een vergoeding krijgen van het Waarborgfonds. Het Waarborgfonds wordt gefinancierd door alle verzekeringsmaatschappijen die in Nederland autoverzekeringen afsluiten. Indirect betaalt dus iedereen die een motorrijtuig heeft (en verzekerd heeft!) aan het Waarborgfonds mee. U moet dan wel kunnen bewijzen dat de schade door een andere auto is veroorzaakt en u heeft minimaal twee getuigenverklaringen nodig.

Lakschade herstel

Keert het Waarborgfonds niks uit? Dan zou u de lakschade zelf kunnen herstellen of een bedrijf/garage inschakelen die het voor u doet. Dit kost u echter al snel honderden euro’s. Gaat u de lakschade zelf herstellen, vraag dan altijd professioneel advies voordat u hieraan begint.

Autoverzekeringen vergelijken

Per autoverzekering kunnen de premies en voorwaarden sterk verschillen. Op www.diks.nl kunt u gemakkelijk online autoverzekeringen vergelijken en direct afsluiten wanneer u een autoverzekering heeft gevonden die beter bij u en uw auto past dan uw huidige verzekering.

Heeft u een vraag? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Hier staan per product de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Klanten over een autoverzekering

logo klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8
Gemiddelde score
Gebasseerd op 220 reviews
Chris
Goed
Aart Roelofs
Prima geholpen en lekker snel
Annelies
Snelle service en aardige medewerkers.

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!