Lakschade aan auto: claimen of zelf betalen?

Lakschade aan uw auto is natuurlijk zonde en wilt u het liefst snel laten herstellen. Een WA of Beperkt Casco autoverzekering biedt helaas geen vergoeding voor lakschade. Of dit nou gaat om krassen op uw auto of een andere vorm van lakschade. Bent u allrisk verzekerd? Dan wordt lakschade aan uw auto wel vergoed door de verzekeraar, ook wanneer de dader onbekend is. Is de dader wel bekend, dan zal de verzekeraar de schade verhalen op de tegenpartij. Hier hoeft u, naast het invullen van een schadeformulier, niets extra’s voor te doen.

Het claimen van lakschade is niet altijd gunstig. Vaak valt u terug in het aantal schadevrije jaren. Hierdoor betaalt u indirect toch voor de krassen, omdat de premie van uw autoverzekering wordt verhoogd. Door schadevrij te rijden, bouwt u schadevrije jaren op. Als u schadevrije jaren heeft opgebouwd, krijgt u korting op de premie van uw autoverzekering. De autoverzekering moet dan wel op uw naam staan. Door het claimen van een schade verliest u schadevrije jaren, waardoor u iets meer voor uw autoverzekering moet gaan betalen.

Kras op auto verzekering

Of de reparatie van een kras op uw auto vergoed wordt door de verzekeraar is afhankelijk van de dekking van uw autoverzekering. Helaas bieden een WA of beperkt casco autoverzekering geen dekking bij lakschade. Als u een Allrisk autoverzekering heeft, wordt lakschade wel vergoed. Als de dader van de lakschade bekend is, verhaalt de verzekeraar de schade zelf op de tegenpartij. U hoeft hier zelf niets voor te doen. Als de dader onbekend is, keert de verzekeraar ook gewoon een vergoeding uit. Als u een kras op uw auto ontdekt, is het belangrijk dat u direct contact opneemt met uw verzekeraar of tussenpersoon. Deze vertelt u wat u moet doen om de schade te claimen. Soms moet een schade eerst getaxeerd worden door een expert, maar vaak kunt u direct naar de garage.

Auto lakschade

Auto lakschade kan iedereen overkomen. Door iemand anders, maar ook doordat u zelf per ongeluk tegen een paaltje rijdt of langs de muur schuurt. Auto lakschade kunt u natuurlijk altijd door een garage laten herstellen. Dit kan echter al snel een grote kostenpost worden, want lakschade repareren is niet altijd goedkoop. Is de schade niet al te erg? Dan kunt u misschien proberen om de schade zelf te herstellen met een lakstift of autolak spuitbus. Ga echter niet zomaar zelf aan de slag. U kunt professioneel advies vragen of uzelf online goed inlezen en instructievideo’s bekijken.

Lakschade herstellen

Keert het Waarborgfonds niks uit? Dan zou u de lakschade zelf kunnen herstellen of een bedrijf/garage inschakelen die het voor u doet. Dit kost u echter al snel honderden euro’s. Gaat u de lakschade zelf herstellen, vraag dan altijd professioneel advies voordat u hieraan begint.

Autoverzekeringen vergelijken

Per autoverzekering kunnen de premies en voorwaarden sterk verschillen. Op www.diks.nl kunt u gemakkelijk online autoverzekeringen vergelijken en direct afsluiten wanneer u een autoverzekering heeft gevonden die beter bij u en uw auto past dan uw huidige verzekering.

Heeft u een vraag? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Hier staan per product de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!