Dier aangereden: valt schade aan auto onder mijn autoverzekering?

Ontstaat er schade aan uw auto door een aanrijding met een dier, dan is dat natuurlijk zeer vervelend. Deze schade kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan zijn dat er op de snelweg onverwachts een hert voor uw auto springt of dat u per ongeluk bij u in de straat een hond aanrijdt. Kunt u deze autoschade claimen op uw autoverzekering? Hoe zit het met de aansprakelijkheid?

Aansprakelijkheid bij aangereden dier

Bij een aanrijding met een dier moet u een belangrijk onderscheid maken tussen dieren met en zonder een eigenaar. Bij overstekend wild is er geen sprake van een eigenaar van het dier. Hier kan niemand voor aansprakelijk worden gesteld. Het hangt in dat geval van de dekking van uw autoverzekering af of u deze schade vergoed krijgt. Heeft u een WA autoverzekering, dan zal er geen dekking zijn vanuit de verzekering. Een WA verzekering vergoedt namelijk alleen schade die u met uw auto aan een ander toebrengt.

Heeft u een WA beperkt casco of allrisk autoverzekering, dan wordt de schade aan uw auto door wilde dieren vrijwel altijd vergoed. Let op! Het gaat hier om de schade die ontstaat door de aanrijding met het dier zelf, niet om eventuele schade die ontstaat door een uitwijkmanoeuvre.

Aanrijding met wild verzekering

Raakt u betrokken bij een aanrijding met een wild dier? Neem dan contact op met uw verzekeraar of tussenpersoon. Bel ook altijd de politie en wacht tot er een agent of faunabeheerder ter plaatse is. Zij zullen het dier meenemen meenemen of proberen het aangereden dier op te sporen. Het is strafbaar om door te rijden na een ongeval met een wild dier. Ook is het verboden om zelf het aangereden dier mee te nemen.
Bij schade ontstaan door een aanrijding met een wild dier betaalt u meestal een eigen risico. Of dit bij uw verzekering ook het geval is, kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden.
U kunt proberen om de schade te verhalen op de beheerder van het gebied waaruit het dier ontsnapt is. Dit kan alleen wanneer de hekken of wildrooster rondom het gebied niet in orde waren.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op? Wij helpen u graag! Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08:00 tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!