Is het voordeliger om autoschade te claimen of zelf te betalen?

Wanneer u autoschade claimt op uw autoverzekering heeft dit meestal gevolgen voor uw schadevrije jaren. Hierdoor kan de premie het komende verzekeringsjaar stijgen. In sommige gevallen isautoschade-claimen het daarom voordeliger om de autoschade zelf te betalen. Wanneer kunt u autoschade het beste claimen en wanneer niet?

Autoschade en schadevrije jaren

De hoogte van de premie voor uw autoverzekering is sterk afhankelijk van uw schadevrije jaren. Door schadevrij te rijden, bouwt u schadevrije jaren op. 1 jaar schadevrije rijden, levert u 1 schadevrij jaar op. Schadevrije jaren geven recht op korting op de premie. Bij het claimen van schade op uw autoverzekering verliest u schadevrije jaren. Dit is echter alleen het geval bij schuldschades. Wanneer de verzekeraar de uitbetaalde schade kan verhalen op de tegenpartij dan heeft het geen gevolgen voor uw schadevrije jaren en de hoogte van de premie.

In het jaar dat u schade claimt, bouwt u geen schadevrij jaar op, maar verliest u vijf schadevrije jaren. Hierdoor kan uw korting tientallen procenten dalen. Dit hangt van uw positie op de bonus-malus ladder af. Verzekeraars bepalen uw korting met behulp van de bonus malus ladder. Elke verzekeraar heeft zijn eigen bonus malus regeling, daardoor kunnen er verschillen in korting zijn tussen de verschillende verzekeraars.

Welke schades kosten u schadevrije jaren?

Alle schuldschades die worden geclaimd op uw autoverzekering, gaan ten koste van uw schadevrije jaren. Dat wil zeggen dat wanneer u per ongeluk tegen een andere auto aan rijdt, de schuld u toe te rekenen is. Hierdoor zal de schade van de tegenpartij bij uw autoverzekering geclaimd worden. Als u een allrisk autoverzekering heeft, krijgt u ook de schade aan uw eigen auto vergoed.

Schades die u claimt op uw WA beperkt casco autoverzekering gaan niet koste van uw schadevrije jaren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om ruitbreuk, diefstal van de auto of een aanrijding met loslopende dieren. Autoschade aan uw auto die is ontstaan door toedoen van iemand anders wordt door uw verzekeraar verhaald op de tegenpartij. Hierdoor kost dat u geen schadevrije jaren.

Autoschade wel of niet claimen?

In sommige gevallen kan het soms beter zijn om een kleine(re) schade niet te claimen op uw autoverzekering. Zoals gezegd raakt u bij elke geclaimde schade 5 schadevrije jaren kwijt, ongeacht het schadebedrag. Hierdoor kan het bij kleine schades, met een laag schadebedrag, voordeliger zijn om de schade zelf te betalen in plaats van te claimen op uw autoverzekering. Vaak is de premieverhoging die ontstaan wanneer u schade claimt hoger dan het totale schadebedrag van een kleine schade.

No-claim beschermer

Wanneer u bij het afsluiten van een verzekering kiest voor een no-claim beschermer kunt u per jaar één schade claimen, zonder dat dit invloed heeft op de korting op uw autoverzekering. Let op! U valt wel terug in schadevrije jaren. Echter heeft het geen invloed op de premie. U gaat, zonder no-claim beschermer, wel meer betalen voor uw autoverzekering wanneer u schade rijdt. Bij het overstappen naar een andere verzekeraar kunt u uw schadevrije jaren vaak meenemen.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op? Wij helpen u graag! Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08:00 tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

  • Weet ik niet