800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat te doen bij blikschade aan je auto?

Blikschade aan de auto noemen we ook wel materiële schade. Wanneer je autoschade hebt, meldt dit dan meteen in ieder geval bij je autoverzekering. Wat moet je doen in het geval van blikschade aan je auto?

Wat is blikschade?

Blikschade is schade aan de carrosserie van de auto, zoals bijvoorbeeld een deuk in de bumper. Blikschade ontstaat vaak door een botsing met een andere wegbestuurder of doordat je per ongeluk ergens tegenaan rijdt, zoals een paaltje. De meest voorkomende vorm van blikschade is dan ook deukschade. Blikschade wordt vaak verward met lakschade, maar lakschade is schade aan de laklaag van de auto. Als je tegen een paaltje aanbotst, kun je zowel blikschade als lakschade hebben.

blikschade auto

Blikschade aan auto na aanrijding

Wanneer je blikschade aan je auto hebt door een aanrijding moet je altijd een Europees schadeformulier invullen. Bij een tweezijdig ongeluk, waar dus een andere partij betrokken is, vult ook de andere partij het formulier in. Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Let op, onderteken het formulier niet als je het niet 100% eens bent met wat er op staat. Neem om zo spoedig mogelijk contact op met jouw verzekeraar om de blikschade aan je auto door te geven.

Op het moment dat er oppervlakkige blikschade is aan je auto, kun je vaak wel doorrijden. In dit geval hoeft de politie hier niet aan de pas te komen. Wel moet er ook hier een schadeformulier ingevuld worden. Twijfel je of je kunt doorrijden? Neem dan contact op met de hulpdiensten. Lees ook ons artikel “Wat te doen bij schade“.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Blikschade na stormschade wat te doen?

Je auto kan ook door bijvoorbeeld een flinke hagelbui of storm beschadigd raken. Wanneer je blikschade hebt aan je auto door stormschade, moet je ook een schadeformulier invullen en opsturen naar de verzekeraar of tussenpersoon. Wees bij het invullen van het schadeformulier zo specifiek nodig. Je verzekeraar zal controleren wat de weersomstandigheden waren op de dag en tijdstip van toedracht.

Wat te doen bij ongeval met blikschade?

Wat je precies moet doen bij blikschade is afhankelijk van het soort ongeval. We maken onderscheid tussen blikschade door een eenzijdig ongeval en blikschade door een tweezijdig ongeval. Bij schade door een eenzijdig ongeval zijn geen andere personen betrokken, bijvoorbeeld wanneer je tegen een paaltje aan bent gereden. In dit geval hoef je niet te wachten op de plaats van het ongeval. Als je zelf verder ongedeerd bent en de auto nog gewoon rijdt, kun je rustig naar huis rijden. Als je de schade wilt claimen bij je verzekeraar moet je een volledig ingevuld schadeformulier indienen.

Gaat het om een tweezijdig ongeval, bijvoorbeeld door een aanrijding? Vul dan altijd samen met de andere partij een schadeformulier in. Maak ook foto’s van de schade aan beide auto’s en noteer de gegevens van eventuele getuigen. Dit helpt bij het snel afhandelen van de schade. Neem vervolgens contact op met jouw verzekeraar. Je kunt de blikschade laten repareren bij een bij de verzekeraar aangesloten herstelbedrijf.

Blikschade auto: hoe zit het met de verzekering?

Op het moment dat je blikschade hebt aan de auto, is de kans groot dat je dit moet laten maken. Reparaties aan een auto loopt vaak als snel in de papieren. Je vraagt je dan natuurlijk af hoe zit het dan met de verzekering. Valt blikschade aan je auto onder de autoverzekering? Dit hangt af van de dekking van je autoverzekering en of je aansprakelijk bent voor de blikschade. Op het moment dat je niet zelf verantwoordelijk bent voor de (blik)schade zal de verzekeraar de schade proberen te verhalen op de tegenpartij. Heb je de schade zelf veroorzaakt ben je aansprakelijk. In dit geval hangt het af van de manier waarop je bent verzekerd. Heb je een autoverzekering met alleen een WA-dekking? Dan zijn de kosten van de auto door blikschade voor je eigen rekening. Een WA-verzekering dekt namelijk alleen de schade die je aan de tegenpartij toebrengt.

Met een WA-beperkt casco ben je voor bijvoorbeeld ruitschade, schade bij inbraak en vandalisme verzekerd. Veroorzaak je zelf een aanrijding, dan wordt de blikschade aan je auto ook niet verzekerd met deze dekking. Met een Allrisk dekking worden bijna alle schades wel vergoed, ook als je deze zelf veroorzaakt hebt. Uiteraard zijn er ook hier enkele uitzonderingen van toepassing, bijvoorbeeld als er alcohol of drugs in het spel is.

Heeft blikschade invloed op je schadevrije jaren?

Als je bent verzekerd voor blikschade, heeft dit wel gevolgen voor je schadevrije jaren. Ongeacht de hoogte van de kosten, val je terug in schadevrije jaren indien je de (blik)schade claimt. Het maakt dus niet uit hoe groot het schadebedrag is. Dit betekent dat je meer voor je verzekeringspremie gaat betalen. Je kunt zich dus afvragen of het verstandig is om een kleine blikschade bij de verzekering te claimen.

Doorrijden na blikschade: wat zijn de gevolgen?

Volgens de Wegenverkeerswet is het strafbaar om door te tijden na een aanrijding. Dit geldt niet alleen wanneer er sprake is van lichamelijk letsel na de aanrijding, maar ook wanneer er alleen sprake is van materiële schade, zoals blikschade. Als iemand doorrijdt na een aanrijding krijgt deze persoon 12 uur de tijd om zich alsnog te melden bij de politie. Gebeurt dit niet, dat wordt het gezien als een strafbaar feit. Hiervoor kan een maximale boete worden opgelegd van €6700,- of een gevangenisstraf van 3 maanden. Daarnaast kan er een ontzegging van rijbevoegdheid voor maximaal 5 jaar worden opgelegd. Dit zijn echter wel de maximumstraffen. In de praktijk worden deze zeer weinig opgelegd, maar het doorrijden na blikschade kan toch ernstige gevolgen hebben.

Doorrijden na blikschade geparkeerde auto wat moet ik doen?

Stel je voor: je parkeert de auto op een parkeerplaats en gaat vervolgens even een boodschap doen. Als je even later terugkomt, zit er een flinke deuk in je auto. Er is iemand tegenaan gereden, maar van de dader ontbreekt elk spoor. De veroorzaker van de blikschade is strafbaar als hij zich niet binnen 12 uur meldt. Voor jou is dat natuurlijk extra vervelend, want jij zit met de schade en er is niemand om deze op te verhalen. In dit soort situaties kan het Waarborgfonds Motorverkeer misschien uitkomst bieden. Zij kunnen je vertellen of je recht hebt op een schadevergoeding.

Waar kan ik mijn auto repareren bij blikschade

Je auto laten repareren bij blikschade? Let op waar je dit laat doen. Vanuit de verzekeraar word je geacht de auto te laten repareren bij de herstelbedrijven van de verzekeraar. Neem vooraf dus altijd contact op met je verzekeraar of tussenpersoon om te controleren welk herstelbedrijf bij jou in de buurt zit. Je kunt deze ook vinden op de groene kaart.

WA (verplicht)

  • Gratis verhaalservice
  • Schade aan anderen
  • Diefstal, joyriding en vermissing
  • Ruitschade
  • Schade door brand of natuurrampen
  • Eigen schade door een aanrijding

Beperkt casco

  • Gratis verhaalservice
  • Schade aan anderen
  • Diefstal, joyriding en vermissing
  • Ruitschade
  • Schade door brand of natuurrampen
  • Eigen schade door een aanrijding

All Risk (WA+Casco)

  • Gratis verhaalservice
  • Schade aan anderen
  • Diefstal, joyriding en vermissing
  • Ruitschade
  • Schade door brand of natuurrampen
  • Eigen schade door een aanrijding
logo 112schade

Verhaalservice

Alpina werkt samen met 112schade.nl voor het verhalen van niet gedekte schade op de tegenpartij. Heeft iemand schade bij je veroorzaakt, maar heb je geen dekking op je eigen polis? 112schade.nl kan je volledig kosteloos helpen bij het verhalen van de schade op de tegenpartij.

Blikschade auto

Blikschade aan je auto is natuurlijk ontzettend vervelend. Blikschade kan bijvoorbeeld ontstaan doordat je een inschattingsfoutje maakt bij parkeren, maar ook doordat je betrokken bent bij een ongeluk met een andere weggebruiker. Voor de verzekering is het belangrijk wie de schade heeft veroorzaakt. Bij een eenzijdige schade, waar geen andere weggebruikers bij betrokken zijn, kun je gewoon verder rijden en zelf het schadeformulier invullen en opsturen naar de tussenpersoon of verzekeraar. Bij een tweezijdige schade vul je samen met de andere partij het schadeformulier in.

Blikschade kosten

Als je de blikschade zelf hebt veroorzaakt, wordt dit alleen vergoed als je een allrisk autoverzekering hebt. Een WA of WA beperkt casco autoverzekering biedt geen dekking bij schade die je zelf veroorzaakt. Kijk wel even of het loont om de schade te claimen. Dit gaat namelijk ten koste van jouw premiekorting en schadevrije jaren. Soms is het voordeliger om de schade zelf te betalen. Is de blikschade veroorzaakt door een ander? Dan kun je de schade verhalen op de tegenpartij.

Blikschade repareren

Hoewel het repareren van blikschade niet direct noodzakelijk is bij lichte schade, doet het natuurlijk wel af aan de aanblik van je auto. Daarom is het ook bij lichte blikschade verstandig om de schade te laten repareren. Is de schade je eigen schuld en ga je deze claimen bij de verzekeraar? Dan kun je dit laten doen bij een van de autoherstelbedrijven waar de verzekeraar afspraken mee heeft. Neem vooraf altijd even contact op met de verzekeraar om te bespreken waar je jouw auto het beste kunt laten repareren. Deze bedrijven staan tevens op de groene kaart.

Bereken nu de premie van jouw autoverzekering

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op