Waar moet ik op letten als ik mijn auto wil schorsen voor de verzekering?

Als u een auto heeft maar u gebruikt deze om de een of andere reden een tijdje niet, kunt u uw autoverzekering tijdelijk stopzetten. Dit noemen we in verzekeringstermen schorsen. U betaalt tijdelijk ook geen premie. Op deze pagina leggen we u uit waar u op moet letten als u uw auto wil schorsen voor de verzekering.

Waarom u autoverzekering schorsen?

Stel u heeft een auto die u een tijd lang niet gebruikt door bijvoorbeeld een langdurige reparatie, of doordat het een oldtimer is, dan kunt u het kenteken schorsen. Dit houdt in dat de WA-verzekering tijdelijk wordt stopgezet. Daarnaast zet u ook de motorrijtuigenbelasting en verplichte APK tijdelijk stop.

Er is nog een andere reden wanneer het schorsen van uw autoverzekering interessant kan zijn. Bijvoorbeeld als u uw auto heeft verkocht en u heeft direct nog geen nieuwe auto. U kunt dan de autoverzekering opzeggen, maar dan kunt u de korting op uw premie verliezen. In dit geval kunt u uw autoverzekering tijdelijk stopzetten (schorsen) om zo de korting te behouden. Wanneer u weer een nieuwe auto heeft, kunt u de verzekering weer activeren. Bijkomend voordeel is ook dat de schadevrije jaren 3 jaar geldig blijven. Wanneer u uw autoverzekering opzegt, is dit maar één jaar.

 

Wat zijn de voorwaarden om mijn autoverzekering tijdelijk te schorsen?

Er zijn een aantal voorwaarden bij het schorsen van uw autoverzekering:

  • Eerst bij RDW schorsen: uw voertuig dient eerst bij het RDW te worden geschorst, vóór u de autoverzekering schorst.
  • Schorsing maximaal 12 maanden: na deze periode moet u zelf de schorsing verlengen anders riskeert u een boete.
  • Voertuig op eigen terrein: uw voertuig dient tijdens de periode van schorsing op eigen terrein te staan in bijvoorbeeld de garage of onder een carport.

Lees ook:

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering