Auto schorsen, hoe zit dat precies?

Als u van plan bent om uw auto voor langere tijd niet te gebruiken kunt u deze schorsen. Dit houdt in dat u het kenteken van de auto tijdelijk schorst. Zodra de auto geschorst is, hoeft u niet meer te voldoen aan de voertuigplichten, zoals de motorrijtuigenbelasting, WA-verzekeringsplicht en APK-plicht. Vraagt u zich af wat het kost om een auto te schorsen en hoe u dat precies kan doen? Op Diks.nl hebben we alle informatie over een auto schorsen op een rijtje gezet!

Wat kost een auto schorsen in 2021?

Voor personenauto’s die jonger dan 15 jaar zijn betaald u het normale tarief. Voor auto’s die 15 jaar of ouder zijn betaald u het laag tarief. Als u een schorsing verlengt, valt dit ook onder het laag tarief. In 2021 worden de volgende kosten gerekend voor het schorsen van een auto:

Duur schorsingKosten in 2021
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW€75,65
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW€24,95
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW voor 2 jaar100,60
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 2 jaar€49,90
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW voor 3 jaar€125,55
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 3 jaar€74,85

Hoe lang mag je een auto schorsen?

Bij het schorsen van een auto kunt u kiezen uit een schorsingsperiode van 1,2 of 3 jaar. De minimale duur is in dat geval dus 1 jaar. U kunt de schorsingsperiode wel eerder beëindigen. De minimale schorsingsperiode is echter 1 maand. Als u de schorsingsperiode eerder beëindigt moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de schorsingsperiode via een naheffing. Als u de schorsingsperiode eerder beëindigt, krijgt u geen geld terug.

Veelgestelde vragen omtrent het schorsen van een auto

Waar mag ik parkeren wanneer een auto geschorst is

Een geschorste auto mag niet op een openbare plek geparkeerd staan en moet dus altijd op eigen terrein staan, bijvoorbeeld in een stalling of op eigen terrein. Als u toch op een openbare plek parkeert riskeert u een boete.

Wat heb je nodig om auto te schorsen

Om een auto te schorsen heb je de volgende documenten nodig:

 • tenaamstellingsbewijs
 • overschrijvingsbewijs
 • geldig legitimatiebewijs OF de kentekencard
 • tenaamstellingscode

Kan ik een auto online schorsen?

U kunt uw auto online of bij het kentekenloket schorsen. Als u de auto online schorst heeft u DigiD nodig. U kunt de schorsing dan elk moment van de dag doen, dus op een moment dat het u uitkomt. Als u de schorsing liever via een loket regelt, kunt u dit doen bij een kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation.

Auto online schorsen

Als u uw auto online wilt schorsen kunt u het volgende stappenplan volgen:

 1. Ga naar ‘Schorsing aanvragen of verlengen’. Dan komt u in het DigiD-scherm terecht waar u kunt inloggen. Hier vult u de gevraagde gegevens in, waarna u in de RDW-dienst komt
 2. Selecteer het kenteken van het voertuig dat u wilt schorsen
 3. Kies hoe lang u de auto wilt schorsen: 1,2 of 3 jaar
 4. Betaal de kosten via iDeal

Vervolgens ontvangt u via e-mail een bevestiging van de aanvraag. Pas als u een tweede e-mail van de RDW ontvangt is het kenteken geschorst. In deze e-mail staat ook de einddatum van de schorsing. Het is de bedoeling dat u deze e-mail print en goed bewaard. Dit is namelijk uw bewijs van de schorsing.

Auto bij het kentekenloket schorsen

Als u uw auto online wilt schorsen kunt u het volgende stappenplan volgen:

 1. Ga naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie
 2. Neem de volgende documenten mee: het tenaamstellingsbewijs, het overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs OF de kentekencard, de tenaamstellingscode en een geldig legitimatiebewijs
 3. Kies hoe lang u de auto wilt schorsen: 1,2 of 3 jaar
 4. Betaal de kosten

Het kenteken is direct geschorst. Van de medewerker ontvangt u een schorsingsverslag met daarin de einddatum van de schorsing. Het is de bedoeling dat u dit goed bewaard, want het is uw bewijs van de schorsing.

Wat zijn de voor- en nadelen van een auto schorsen?

Aan het schorsen van een auto zitten voor- en nadelen. Een auto schorsen doet u als u van plan bent de auto een tijd niet te gebruiken, bijvoorbeeld vanwege een langdurige reparatie, omdat u voor langere tijd naar het buitenland gaat, omdat u er vanwege een operatie een tijd niet in kan rijden of omdat de auto onderdeel is van een verzameling en niet bedoeld voor dagelijks gebruik. Door de auto te schorsen voorkomt u onnodige kosten, omdat u niet meer hoeft te voldoen aan de voertuigverplichtingen. Hierdoor betaalt u niet voor de APK, autoverzekering en motorrijtuigenbelasting.

Nadelen aan het schorsen van een auto zijn dat u er niet meer mee op de openbare weg mag rijden. Wanneer u toch met uw auto de openbare weg opgaat en u wordt gecontroleerd, ontvangt u een fikse boete. Bovendien moet een geschorste auto altijd op eigen terrein staan, bijvoorbeeld in een afgesloten garage. Een openbare parkeergarage is nog steeds openbare weg.

 

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!