Hoe kan ik na overlijden een auto overschrijven?

Wanneer iemand overlijdt zijn er een heleboel zaken die geregeld moeten worden. De auto is dan ook misschien niet het eerste waar aan gedacht wordt. Toch is het belangrijk om hier naar te kijken, want na overlijden lopen alle voertuigverplichtingen gewoon door. Deze vervallen pas op het moment dat de auto wordt overgeschreven op naam van een nieuwe eigenaar. Maar hoe werkt het overschrijven van een auto na overlijden precies? Wij helpen u graag verder.

Hoe gaat het overschrijven in zijn werk?

Een auto overschrijven na overlijden werkt eigenlijk hetzelfde als anders. U kunt de volgende stappen volgen:

  1. Ga naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie
  2. Neem alle benodigde documenten en een geldig legitimatiebewijs mee
  3. Betaal de kosten van €10,75
  4. De medewerker zet het voertuig op uw naam. U krijgt vervolgens een tenaamstellingsverslag met de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode en een vrijwaringsbewijs
  5. Zodra het kenteken overgeschreven is, moet u voldoen aan alle voertuigverplichtingen, zoals een autoverzekering afsluiten, motorrijtuigenbelasting betalen en ervoor zorgen dat de auto APK-gekeurd is
  6. De volgende werkdag stuurt de RDW u het nieuwe kentekenbewijs en het 2e deel van de tenaamstellingscode

Hoe snel moet ik de auto overschrijven na overlijden?

Als de eigenaar van de auto is overleden, moet het kenteken binnen 5 weken op naam van een nieuwe eigenaar worden overgeschreven. Mocht u de auto erven, maar zelf (nog) niet gaan gebruiken, kunt u er ook voor kiezen om het kenteken te schorsen. Nadat de auto geschorst is, hoeft u niet te voldoen aan de voertuigverplichtingen. U mag gedurende de schorsing uiteraard niet in de auto rijden en deze mag ook niet geparkeerd staan op de openbare weg. Op het moment dat u de auto wilt gaan gebruiken kunt u de schorsing weer opheffen.

Autoverzekering na overlijden

De autoverzekering wordt niet automatisch stopgezet na overlijden. Zolang het kenteken nog op naam van de overleden eigenaar staat, moet deze ook verzekerd blijven. Pas als de auto is overgeschreven kan de autoverzekering worden opgezegd. De nieuwe eigenaar moet dan zelf een autoverzekering afsluiten. Als de auto wordt overgeschreven op naam van de partner, kan de autoverzekering ook worden overgezet. Vaak kunnen de schadevrije jaren dan worden overgenomen. Een nieuwe eigenaar kan wel van invloed zijn op de hoogte van de premie.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!