Is een auto overschrijven op zaterdag mogelijk?

Bij de verkoop van een voertuig, ontvangt u een vrijwaringsbewijs. Met dit document kunt u aantonen dat het kenteken van een verkocht voertuig niet meer op uw naam staat. Zolang het kenteken niet is overgeschreven op een nieuwe eigenaar, blijft u verantwoordelijk voor de wegenbelasting, een autoverzekering, APK en eventuele bekeuringen. Wat heeft u nodig voor het overschrijven van het kenteken en is een auto overschrijven ook mogelijk op zaterdag?

Wat heb ik nodig voor de overschrijving van een auto?

U kunt bij verschillende postkantoren het kenteken van uw auto laten overschrijven. Op de site van PostNL kunt u zien waar dit mogelijk is. Niet elk postkantoor mag namelijk een kentekenregistratie uitvoeren. Voor de overschrijving dient u de volgende zaken mee te nemen:

  • Geldig legitimatiebewijs (Nederlands paspoort, rijbewijs of identiteitskaart)
  • Tenaamstellingsbewijs
  • Overschrijvingsbewijs
  • Eventueel een uittreksel van de Kamer van Koophandel

Auto overschrijven op zaterdag of zondag

Een auto overschrijven op zaterdagen is tegenwoordig gewoon mogelijk. Postkantoren zijn ook op zaterdagen geopend. Wilt u echter op zondag het kenteken laten overschrijven, dan is het goed om van tevoren te controleren of het dichtstbijzijnde postkantoor ook op zondag geopend is.

Verder hebben veel autohandelaren zelf de mogelijkheid om het kenteken over te schrijven op naam van een andere persoon.

Wat is een kentekenloket?

Het kentekenloket is een plaats waar particulieren en bedrijven hun voertuigen op naam kunnen laten zetten en/of een schorsing kunnen aanvragen, verlengen of opheffen.
Op dit moment zijn de kentekenloketten de vestigingen van PostNL en (auto-)bedrijven die zijn aangesloten bij de Stichting Kentekenloket. In de toekomst komen er mogelijk meer organisaties bij.
Verder worden de RDW-balies ook gezien als kentekenloketten. Deze vindt u in de RDW-keuringsstations en bij de RDW-locaties in Den Bosch, Veendam en Zoetermeer.

Auto online overschrijven

Het is ook mogelijk om, onder bepaalde voorwaarden, uw auto online over te schrijven.
Zo kunt u de auto alleen online overschrijven op naam van een particulier en moet u in het bezit zijn van een:

  • Kentekenbewijs
  • Tenaamstellingscode
  • DigiD app waarmee een controle van uw identiteitsbewijs is uitgevoerd. (alleen mogelijk op een Android smartphone met NFC-lezer)
  • Geldig legitimatiebewijs (Nederlands paspoort, identiteitskaart of een rijbewijs dat is afgegeven na 14 november 2014)

Op de website van DigiD kunt u meer informatie vinden over de DigiD app en hoe u de controle van uw identiteitsbewijs uit kunt voeren.
Heeft u deze controle al gedaan, dan kunt u direct inloggen met de DigiD app en het voertuig online overschrijven.

Wat zijn de kosten voor het overschrijven van een auto?

Het overschrijven van een auto is niet kosteloos. In 2019 bedragen de kosten voor het overschrijven van een auto €10,10. Het is gebruikelijk dat de koper deze kosten voor het overschrijven betaalt. Dit kunt u echter onderling regelen. Wanneer deze kosten zijn betaald en de auto dus volledig is overgeschreven, is de nieuwe eigenaar verantwoordelijk voor de kosten die het bezit van een auto met zich meebrengen. Hierbij moet u denken aan het betalen van wegenbelasting, een periodieke APK, eventuele bekeuringen en natuurlijk een autoverzekering.

In het weekend een auto verzekeren

Het verzekeren van een auto is zowel op zaterdag als op zondag mogelijk. Bij Diks Verzekeringen (www.diks.nl) kunt u 24 uur per dag en 7 dagen per week online een autoverzekering afsluiten.
Online uw auto verzekeren via diks.nl is gemakkelijk en snel. Wanneer u online het kenteken invoert, worden alle gegevens van de auto achterhaald. Daarnaast heeft u alleen nog de opgebouwde schadevrije jaren nodig en u kunt autoverzekeringen met elkaar gaan vergelijken. Om de autoverzekering daadwerkelijk af te sluiten, moet u meer invullen maar deze gegevens weet u doorgaans uit uw hoofd. Naast het kenteken heeft u ook een meldcode nodig. Dit is een viercijferige code die de verzekeraar nodig heeft om uw auto aan te melden bij de RDW. De meldcode bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer van de auto. Om fraude tegen te gaan, kunt u een auto niet verzekeren zonder meldcode.

Wilt u liever telefonisch een autoverzekering afsluiten? Dan kunt u van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 uur en 18:00 uur contact opnemen via telefoonnummer 088-6883700 voor het afsluiten van een autoverzekering. In de meeste gevallen is er ook direct dekking.

Uw auto verkocht

Heeft u uw auto verkocht? Dan kunt u door middel van het vrijwaringsbewijs aantonen dat de auto niet meer op uw naam staat. De verzekeringsplicht ligt hiermee bij de nieuwe eigenaar. U kunt nu uw autoverzekering beëindigen of opschorten. Dit hangt ervan af of u van plan bent om op korte termijn wel of niet een andere auto te kopen.

Als u van plan bent om binnenkort weer een auto te kopen, kunt u ervoor kiezen om de autoverzekering tijdelijk op te schorten. Hierdoor wordt de verzekering bevroren per verkoopdatum. U betaalt dan geen premie meer en de premie die u al betaald heeft, blijft in de polis zitten. Wanneer u een andere auto aanmeldt, wordt de verzekering weer actief.

Bent u van plan om op korte termijn geen andere auto te kopen, dan kunt u de autoverzekering beëindigen. De teveel betaalde premie wordt dan door de verzekeraar teruggestort.

Na 1 maand maar 2% van de MMBS geregistreerd, landbouwvoertuigen op schema

Kentekenregistratieplicht voor landbouwvoertuigen en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) Sinds het invoeren van de...

Lees meer

Kwart Nederlandse jongeren bang om auto te rijden

47 procent wantrouwt andere weggebruikers Hoewel de Nederlandse wegen tot de veiligste ter wereld...

Lees meer
auto financieren particulier

5 Tips om als particulier een auto te financieren

Een auto kopen is in de meeste gevallen geen kleine uitgave. Als u de...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekering!