CVO verklaring: wat houdt het in?

In 1996 werd de Europese typegoedkeuring voor het eerst geïntroduceerd. Een typegoedkeuring geeft aan dat een voertuig voldoet aan de richtlijnen die de EU heeft opgesteld op bijvoorbeeld het gebied van veiligheid en milieu (euroklasse). Wanneer een voertuig voldoet aan alle criteria, mag het worden geregistreerd en daarna gebruik maken van het Europese wegennet.

Zodra een voertuig wordt geëxporteerd en in het land van bestemming een kenteken wordt aangevraagd, vragen de toelatingsautoriteiten om een verklaring typegoedkeuringsgegevens (ook wel CVO of COC genoemd) te overhandigen. Bij veel voertuigen is dit document niet aanwezig en bovendien is de aanschaf hiervan een kostbare zaak.

Wat is een CVO verklaring?

CVO staat voor Certificaat van Overeenstemming. Een CVO verklaring is eigenlijk het ‘geboortebewijs’ van een voertuig. Het is het officiële document van de fabrikant met alle  typegoedkeuringsgegevens en technische gegevens van de auto. Hiermee kunt u aantonen dat uw auto voldoet aan alle gestelde toelatingseisen. Een CVO verklaring bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De officiële handelsnaam
  • Het chassisnummer
  • De afmetingen van de auto
  • De CO2-uitstoot
  • Het Europees typegoedkeuringsnummer
  • De cilinder- en motorinhoud

Waarom een CVO verklaring?

De EU heeft richtlijnen opgesteld op het gebied van bijvoorbeeld milieu en veiligheid. Elk voertuig dat op het Europese wegennet rijdt, moet dus voldoen aan deze richtlijnen. Met een CVO verklaring kunt u aantonen dat uw voertuig inderdaad aan deze richtlijnen voldoet.

CVO verklaring aanvragen

Met de dienst van VWE kunt u dit document makkelijk zelf afdrukken. Het document wordt vertaald in de meest gangbare talen om zo beter tegemoet te komen aan de wensen van het land van import. Voor het aanvragen van een CVO verklaring heeft u twee documenten nodig:

  • Een kopie van zowel de voor- als de achterkant van het kentekenbewijs
  • Een kopie van het legitimatiebewijs van de kentekenhouder.

De kosten van een CVO zijn afhankelijk van het model auto en het land van herkomst. Daarom loopt de prijs al snel uiteen tussen de €50 en de €300.  Heeft u de verklaring voor een bepaalde datum nodig? Zorg dan dat u hem op tijd aanvraagt.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!