Auto importeren: hoe zit het?

Het importeren van auto’s wordt steeds populairder. Op deze website geven wij u gratis informatie over wat er allemaal komt kijken bij het importeren van een auto. Zo kunt u op deze site meer informatie vinden over de zoeksites in verschillende landen.

Uw voertuig laten onderzoeken voor import

Als u uw in het buitenland aangeschafte voertuig wilt laten voorzien van een Nederlands kenteken, dan moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Een daarvan is een onderzoek door de RDW. U moet uw voertuig laten onderzoeken bij een RDW-keuringsstation. Tijdens het onderzoek controleert de keurmeester of het voertuig in Nederland kan worden toegelaten op de weg. Tevens stelt de keurmeester de gegevens vast voor de aangifte van de BPM. Voor de aangifte BPM kunt u vervolgens terecht bij het aangiftepunt van de Douane, dat in het keuringsstation is gevestigd.

Technische staat en APK
De RDW kijkt bij het onderzoek van een ingevoerde personenauto uit een EU-lidstaat niet naar de technische staat van de auto. Is uw voertuig echter (bijna) APK-plichtig, dan moet deze wel goedgekeurd zijn voor de APK. Hier kunt u meer informatie vinden over APK bij invoer. Is uw voertuig eerder geregistreerd in een EU-lidstaat waar linksrijdend verkeer gebruikelijk is, dan moet het voertuig voor Nederland zijn voorzien van dimlicht(en) voor rechtsrijdend verkeer. Als het voertuig met één mistlicht aan de achterzijde is uitgevoerd, moet deze links of in het midden zijn gemonteerd. De RDW brengt bij het onderzoek extra kosten in rekening voor het beoordelen van deze verlichting.

Documenten
Bij het onderzoek moet u het originele en complete kentekenbewijs uit het land van herkomst inleveren. Eventueel kunt u hierbij ook een CVO laten zien, als de auto van bouwjaar 1995 of later is. Als u een CVO overlegt, komen alle relevante (milieu-)technische gegevens op het Nederlandse kentekenbewijs en/of in het kentekenregister te staan. Een CVO kunt u verkrijgen bij de voertuigfabrikant of zijn gemachtigde vertegenwoordiger in Nederland. Lees hier meer over benodigde documenten bij import.

Benodigde documenten bij import

Bij het onderzoek van uw voertuig moet u de volgende voertuigdocumenten overleggen:

Als het voertuig eerder was geregistreerd: het buitenlands kentekenbewijs en een conformiteitsverklaring, als het voertuig niet eerder was geregistreerd in een lidstaat van de Europese Unie (EU) of Europese Vrijhandelsassociatie (EVA).

Als het voertuig niet eerder was geregistreerd: een conformiteitsverklaring en een bewijs dat het voertuig niet eerder was geregistreerd.

Wanneer het voertuig geen kentekenbewijs uit een EU- of EVA-land heeft, moet u kunnen aantonen dat het aan de toelatingseisen voldoet. Dit is aan te tonen door het overleggen van een zogenaamde conformiteitsverklaring. Op deze verklaring geeft de voertuigfabrikant aan dat het voertuig is gebouwd volgens een geldende typegoedkeuring en wat de technische specificaties zijn. Als het voertuig eerder is geregistreerd in een EU- of EVA-land, dan is het in dat betreffende land al getoetst op deze eisen. In dat geval hoeft u alleen het buitenlandse kentekenbewijs te overleggen.

Welke lidstaten horen bij de Europese Unie en de Europese Vrijhandelsassociatie?

De lidstaten die bij de Europese Unie en de Europese Vrijhandelsassociatie horen zijn:

Lidstaten van de Europese Unie (EU)
België
Bulgarije
Cyprus – alleen Griekse deel, Turkse deel niet
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Groot-Brittannië en Noord-Ierland
Hongarije
Ierland
Italië
Letland
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Oostenrijk
Polen
Portugal
Roemenië
Slovenië
Slowakije
Spanje
Tsjechië
Zweden

Lidstaten van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA)
Noorwegen
IJsland
Liechtenstein
Zwitserland

Auto importeren? Sluit een autoverzekering af!