Wat zijn de keuringseisen bij een APK?

De volgende onderdelen zijn de Keuringseisen APK:

  • Verkeersveiligheid (remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie).
  • Milieu (uitlaatgassen).
  • Kentekenbewijs deel I en chassisnummer.

Roetmeting

Auto’s met een dieselmotor en een bouwjaar van 1980 of later ondergaan bij de APK een roetmeting. Hierbij wordt de hoeveelheid roet die de auto uitstoot gecontroleerd door de motor onbelast en vol gas te laten draaien en hierbij optisch de roethoeveelheid te meten. De meting duurt maar een paar seconden maar moet succesvol worden uitgevoerd alvorens goed bevonden te worden.

Viergasmeting

Auto’s met een benzinemotor of LPG-motor met een ‘geregelde’ katalysator en een bouwjaar van 1993 of later moeten een zogenaamde viergasmeting ondergaan. Met behulp van een viergastester wordt gecontroleerd of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.

Kilometerstand

De registratie van de kilometerstand van auto’s is sinds 1999 een wettelijk verplicht onderdeel van de APK keuring. Deze kilometerstand wordt geregistreerd in de databank van de Stichting Nationale Auto Pas. De kilometerstand wordt niet alleen bij keuringen, maar ook bij onderhoud, reparaties of taxaties geregistreerd. De kilometerstanden worden in de Nationale Auto Pas geregistreerd om fraude met kilometerstanden te voorkomen en daarmee bij te dragen aan een grotere zekerheid over gebruikte auto’s.

Goedkope autoverzekering afsluiten? Vergelijk direct premies!