APK oldtimers

Normaal gesproken moet elke auto die de weg op gaat, APK gekeurd zijn. Voor oldtimers gelden er echter andere regels. Oldtimer hoeven sowieso minder vaak gekeurd te worden dan jongere auto’s. Bovendien geldt niet voor elke oldtimer een APK-plicht. Vanaf een bepaalde leeftijd hoeven oldtimers helemaal niet meer gekeurd te worden. Een oldtimerverzekering is wel altijd verplicht. Vraagt u zich af in welke categorie uw oldtimer valt? Lees hier hoe het zit met het APK keuren van een oldtimer.

Moet mijn oldtimer APK gekeurd worden?

Hoe vaak een oldtimer gekeurd moet worden, hangt af van het bouwjaar van de auto. Sommige oldtimers hoeven zelfs helemaal niet meer gekeurd te worden. Dit zijn oldtimers van 50 jaar en ouder. . Zij zijn vrijgesteld van APK-plicht. Auto’s die jonger dan 50 jaar zijn moeten één keer in de twee jaar APK gekeurd worden. Oldtimers met een invoering voor 1 januari 2005, moeten ieder jaar gekeurd worden. De APK blijft verplicht voor oude taxi’s, ov-auto’s en ADR-voertuigen (gevaarlijke stoffen), vanwege de functie van dit type voertuigen.

In bovenstaande situaties moet het gewicht van de auto maximaal 3500 kilo zijn. Zwaardere auto’s van vóór 1960 blijven vrijgesteld van APK-plicht. Andere auto’s van boven de 3500 kilo moet ieder jaar opnieuw gekeurd worden. U kunt bij de RDW controleren wanneer de APK van een voertuig vervalt. Zo gaat u goed voorbereid de weg op.

Vrijstellingsbrief RDW

Eigenaren van een oldtimer krijgen vanaf 1 januari 2021 een vrijstellingsbrief van de RDW. Omdat er dagelijks voertuigen zijn die de leeftijd van 50 jaar bereiken, zal het aantal voertuigen met een APK-vrijstelling iedere dag oplopen. Daarom controleert de RDW dagelijks op het register en worden er eventuele vrijstellingsbrieven verstuurd. Vanaf het moment dat het voertuig 50 jaar oud is, krijgt de eigenaar geen APK-herinneringsbrief meer.

* Geen APK-plicht bij een voertuig van 50 jaar of ouder gaat in per 1-1-2021
Personenauto's tot 3500 kgWanneer keuren?
Datum eerste toelating vóór 1 januari 2005Eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Voertuig 30 jaar of ouder, maar jonger dan 50 jaarEens per 2 jaar
Voertuig 50 jaar of ouderGeen APK-plicht

Controle door de RDW

De RDW voert regelmatig registercontroles uit, onder meer op het nakomen van de keuringsplicht. De keuringsplicht is niet gekoppeld aan het gebruik van de weg, maar aan het geregistreerd staan in het RDW kentekenregister. De RDW controleert hierbij alle keuringsplichtige voertuigen. Het niet nakomen van de keuringsplicht is strafbaar! Een uitzondering hierop zijn de voertuigen waarvan uit het kentekenregister blijkt dat de geldigheid van het kentekenbewijs is geschorst. Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg staan of rijden. De APK-keuringsplicht vervalt dan. Het is dan ook niet nodig om een oldtimerverzekering af te sluiten voor een oldtimer met een geschorst kenteken.

Bereken direct de premie van uw oldtimerverzekering!