Is het mogelijk om een autoverzekering af te sluiten op een andere naam dan de eigenaar?

Is het mogelijk om een autoverzekering af te sluiten op een andere naam dan de eigenaar? Verzekeraars zullen hier niet snel aan meewerken. In Nederland is het zo geregeld dat de kentekenhouder verzekeringsplichtig is. Hij of zij moet dus de auto verzekeren.

Waarom zou u als kentekenhouder niet zelf een autoverzekering afsluiten, terwijl u dit wel verplicht bent? Hieronder beschrijven wij een aantal situaties waarin dit het geval kan zijn.

Autoverzekering op naam partner

Bij partners kan het voorkomen dat de ene partner het voertuig op naam zet en kentekenhouder is, maar de andere partner de auto wil verzekeren. De meeste verzekeraars hebben hier geen probleem mee.

Niet-partners

Wanneer niet-partners een autoverzekering willen afsluiten op een andere naam, dan zal de maatschappij hier vaak niet aan meewerken. Meestal wil men hiermee een registratie die de kentekenhouder op zijn naam heeft omzeilen. In de volksmond wordt ook wel gesproken over een registratie op de ‘zwarte lijst’, als iemand bijvoorbeeld veel schades heeft gereden of een rijontzegging heeft gekregen. Een dergelijke ‘zwarte lijst’ voor verzekeringen bestaat niet. U kunt wel geregistreerd worden wanneer u een claim heeft ingediend bij uw verzekeraar. Een maatschappij kan echter altijd zien wie de kentekenhouder is en zal ook voor die persoon een controle uitvoeren.

Belang verzekeringnemer

Als de verzekeringnemer niet de kentekenhouder of eigenaar van de auto is, dan voelt deze zich minder verantwoordelijk voor de auto. Het risico is dan groter dat de premie niet betaald wordt of dat er schade met de auto gemaakt wordt. Verzekeraars zullen daarom huiverig zijn voor het afsluiten van een autoverzekering op een andere naam dan de eigenaar.

auto-keyless-entry

Aangescherpte eisen voor auto met keyless entry

Een autoverzekering afsluiten voor uw auto met keyless entry kan vanaf 2020 problemen opleveren....

Lees meer
gevolgen-schadeformulier

Mogelijk dramatische gevolgen van invullen schadeformulier

Het Verbond van Verzekeraars (VvV) gaat in Europees verband aandacht vragen voor alarmerende risico’s...

Lees meer
Checklist auto kopen

Checklist voor de aanschaf van een nieuwe auto

Van auto veranderen doet u gemiddeld maar eens in de 5 tot 7 jaar....

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekering!

  • Weet ik niet