Autoverzekering op andere naam dan eigenaar

Is het mogelijk om een autoverzekering af te sluiten op een andere naam dan de eigenaar? Verzekeraars zullen hier niet snel aan meewerken. In Nederland is het zo geregeld dat de kentekenhouder verzekeringsplichtig is. Hij of zij moet dus de auto verzekeren.

Waarom zou u als kentekenhouder niet zelf een autoverzekering afsluiten, terwijl u dit wel verplicht bent? Hieronder beschrijven wij een aantal situaties waarin dit het geval kan zijn.

Autoverzekering op naam partner

Bij partners kan het voorkomen dat de ene partner het voertuig op naam zet en kentekenhouder is, maar de andere partner de auto wil verzekeren. De meeste verzekeraars hebben hier geen probleem mee.

Niet-partners

Wanneer niet-partners een autoverzekering willen afsluiten op een andere naam, dan zal de maatschappij hier vaak niet aan meewerken. Meestal wil men hiermee een registratie die de kentekenhouder op zijn naam heeft omzeilen. In de volksmond wordt ook wel gesproken over een registratie op de ‘zwarte lijst’, als iemand bijvoorbeeld veel schades heeft gereden of een rijontzegging heeft gekregen. Een dergelijke ‘zwarte lijst’ voor verzekeringen bestaat niet. U kunt wel geregistreerd worden wanneer u een claim heeft ingediend bij uw verzekeraar. Een maatschappij kan echter altijd zien wie de kentekenhouder is en zal ook voor die persoon een controle uitvoeren.

Belang verzekeringnemer

Als de verzekeringnemer niet de kentekenhouder of eigenaar van de auto is, dan voelt deze zich minder verantwoordelijk voor de auto. Het risico is dan groter dat de premie niet betaald wordt of dat er schade met de auto gemaakt wordt. Verzekeraars zullen daarom huiverig zijn voor het afsluiten van een autoverzekering op een andere naam dan de eigenaar.

ZWARTE-DOOS

Nieuwe auto’s vanaf 2022 voorzien van zwarte doos

Vanaf 2022 moeten alle nieuwe auto’s die op de Europese markt komen, zijn voorzien...

Lees meer
betekenis-waarschuwingslampjes

Wat betekenen de waarschuwingslampjes in uw auto?

Het kan voor veel stress zorgen wanneer er een waarschuwingslampje op het dashboard van...

Lees meer
Keyless-entry

Auto met keyless entry

Uw auto openen, sluiten en starten zonder een autosleutel nodig te hebben. Waar het...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekering!