Is het mogelijk een autoverzekering af te sluiten zonder rijbewijs?

Wilt u een autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs? Veel verzekeraars willen geen autoverzekering accepteren als u geen rijbewijs heeft. Voor de maatschappij is het dan onduidelijk wie er in de auto gaat rijden. Tevens heeft de eventuele bestuurder er geen enkel belang bij om schadevrij te rijden omdat deze de premie voor de autoverzekering niet hoeft te betalen.

Ook vinden de maatschappijen het over het algemeen opmerkelijk als iemand zonder rijbewijs een auto koopt en op naam zet. Er zou sprake kunnen zijn van een zogenaamde katvanger.

Mocht u meer willen weten over een autoverzekering zonder rijbewijs, dan kunt u ons ook bellen. Wij bekijken dan wat er in uw situatie mogelijk is.

Niet alle verzekeraars kunnen uw voertuig verzekeren wanneer u zelf (tijdelijk) geen rijbewijs heeft. U bent echter volgens de wet wel verplicht om als kentekenhouder een autoverzekering te hebben voor uw voertuig. De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) voert hier controles op uit en kan boetes uitdelen, wanneer u zich hier niet aan houdt.

Waarom is het afsluiten van een verzekering lastig zonder rijbewijs?

Voor veel verzekeraars is het niet hebben van een rijbewijs een reden om uw aanvraag niet te accepteren. U heeft namelijk zelf geen rijbewijs en mag dus niet rijden in het voertuig. Een verzekeraar wil altijd weten wie er gaat rijden in het voertuig en baseert daar haar premies op. Het is zelf zo dat schades niet vergoed worden, wanneer deze zijn veroorzaakt door een bestuurder zonder geldig rijbewijs.

Nog bezig met rijlessen? Binnenkort afrijden?

Wij werken samen met verzekeraars die mogelijkheden hebben om u te verzekeren wanneer u nog aan het lessen bent. U kunt online een berekening maken voor uw autoverzekering. Bij de slotvragen kunt u aangeven dat u nog geen rijbewijs heeft en dat u nog aan het lessen bent. Uiteraard mag u dan zelf het voertuig niet besturen: hiervoor zal een clausule op de polis geplaatst worden. Na het behalen van het rijbewijs kan deze clausule worden verwijderd.

Wanneer er in de tussentijd een ander persoon in het voertuig gaat rijden, dan dient u deze persoon op te geven als regelmatige bestuurder. Ook in dit geval zult u bij de slotvragen de situatie moeten toelichten bij de vraag ‘bent u in het bezit van een in Nederland geldig rijbewijs?’. U kunt dan na het behalen van het rijbewijs contact met ons opnemen, zodat de polis aangepast kan worden. Houd er wel rekening mee dat de verzekeringspremie vaak anders wordt, wanneer de regelmatige bestuurder op de polis wijzigt.
Indien er niemand in het voertuig gaan rijden totdat u zelf het rijbewijs behaald heeft, dan kunt u het kenteken laten schorsen bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). De auto moet dan wel op eigen terrein gestald kunnen worden.

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!