Wat zijn de kosten voor een autoverzekering per maand?

De kosten van een autoverzekering per maand zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals uw leeftijd, uw postcode, het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd en de dekking die u kiest. Voor niemand is het antwoord op de vraag ‘wat zijn de kosten van een autoverzekering per maand?’ hetzelfde, maar we kunnen u wel een overzicht geven van alle gemiddelde maandelijkse kosten.

Gemiddelde kosten per maand

Er zitten grote verschillen in de gemiddelde kosten per maand voor een autoverzekering. Gemiddeld kost een autoverzekering zo’n €75,- per maand, maar het kan zijn dat u €90,- per maand betaalt, terwijl uw buurman voor dezelfde verzekering €65,- betaalt. De premie is namelijk voor iedereen anders. Verzekeraars bepalen de hoogte van de premie door te kijken naar uw persoonlijke situatie en individuele kenmerken. Zo bepalen ze hoe groot het risico is dat zij lopen en baseren daar de maandelijkse premie op.

De kosten van een autoverzekering zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • De premie voor de dekking
  • De premie voor eventuele aanvullende dekkingen
  • Poliskosten voor het opmaken van de polis en het registreren van uw auto bij de RDW
  • Administratiekosten (prolongatiekosten)
  • 21% assurantiebelasting

Bij het kiezen van de dekking heeft u drie opties: WA, WA + beperkt casco of allrisk. Er zitten grote prijsverschillen tussen deze drie dekkingen. Hoe breder u verzekerd bent, hoe meer u per maand betaalt voor uw autoverzekering. Hieronder leggen we u het verschil in kosten tussen de drie dekkingen uit.

WA dekking

U bent verplicht om uw auto minimaal WA te verzekeren. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en biedt uitsluitend dekking bij aansprakelijkheidsschades. Het gaat hierbij dus om schades die u bij anderen veroorzaakt. Schade aan uw eigen auto wordt met deze dekking niet vergoed, die kosten zijn voor eigen rekening. Een WA-verzekering biedt de minste dekking en is daarom ook het goedkoopst van de drie verzekeringen.

Allrisk dekking

Kiest u voor een allrisk dekking? Dan weet u zeker dat u altijd goed verzekerd bent. Met een allrisk autoverzekering wordt namelijk ook altijd de schade aan eigen auto vergoed, ook als het uw eigen schuld is. Daarnaast is ook vandalismeschade meeverzekerd.

Met een allrisk verzekering bent u het uitgebreidst verzekerd, vandaar dat deze dekking per maand het meeste kost. Gemiddeld is een allrisk verzekering 2 keer zo duur als een WA + beperkt casco. Gemiddeld, want dit is natuurlijk niet in elke situatie zo. De maandelijkse kosten voor de autopremie worden op meer gebaseerd dan alleen de dekking. Vergelijk daarom altijd verschillende aanbieders om de goedkoopste autoverzekering met de beste dekking te vinden.

Vind op Diks.nl altijd de beste prijs voor uw autoverzekering!

Via onze online vergelijkingstool kunt u gemakkelijk een indicatie van de maandelijkse autopremie berekenen. U krijgt dan een handig overzicht met autoverzekeringen te zien, zodat u gemakkelijk kunt vergelijken op prijs én inhoud. Heeft u de beste autoverzekering gevonden? Dan kunt u die direct online afsluiten.

Heeft u nog vragen of wilt u graag overleggen met een van onze verzekeringsspecialisten? Wij helpen u graag! U kunt ons van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 telefonisch bereiken op 088 – 6883700. U kunt ons ook altijd een bericht sturen via e-mail, WhatsApp of Messenger. Wij doen ons best om u zo snel mogelijk te helpen!

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!

  • Weet ik niet