Schade door slecht wegdek: de gemeente aansprakelijk stellen?

Stelt u zich eens voor: u rijdt ineens door een diepe kuil in de weg. U hebt schade geleden door slecht wegdek. Kunt u nu de gemeente aansprakelijk stellen? Afhankelijk van de omstandigheden van het geval is dit inderdaad een optie. Maar waar dient u dan rekening mee te houden? En wat is de procedure voor het aansprakelijk stellen van de gemeente voor slecht wegdek? Wij gaan er in dit artikel verder voor u op in.

Gemeente aansprakelijk stellen voor slecht wegdek: u kunt altijd een poging wagen

Hoewel de gemeente een overheidsorgaan is, heeft u eveneens altijd de optie een aansprakelijkheidsprocedure te starten. Of de procedure doel treft is uiteraard een tweede vraag. Heeft u flinke schade geleden aan uw auto? Is dit naar uw mening te wijten aan slecht wegdek? Dan kunt u altijd de poging wagen om de verantwoordelijke gemeente aansprakelijk te stellen. Maar hoe gaat u dan te werk?

Situaties van overmacht gemeente: geen vergoeding schade slecht wegdek

Voordat u tijd en moeite gaat steken in een aansprakelijkheidsprocedure, is het goed om de volgende punten te bespreken. Kan de gemeente overmacht aantonen met betrekking tot het wegdek? Dan kunt u er in veel gevallen op rekenen dat er geen vergoeding zal plaatsvinden. Hieronder een aantal voorbeelden van overmacht in dit kader:

  1. Gebrekkige financiële middelen: had de gemeente de financiële middelen niet om het wegdek op die locatie in orde te maken? Dan kan dit in sommige gevallen gezien worden als overmacht.
  2. Eigen verantwoordelijkheid van de bestuurder: werd er op locatie gewaarschuwd voor slecht wegdek en heeft u hier naar gehandeld? Dan is dit eveneens een overmacht situatie.
  3. Tijdgebrek: het kan zijn dat de schade aan het wegdek pas net is veroorzaakt. Had de gemeente, in alle redelijkheid, nog niet de tijd om de situatie op te lossen? Dan kan het zijn dat de aansprakelijkheidsprocedure geen doel treft.

Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat u niet de veroorzaker bent van het ‘overmacht argument’. Houd u zich dus vooral aan alle aangegeven verkeerswaarschuwingen met betrekking tot wegdek!

Bij vragen over autoverzekeringen in contact komen met Diks verzekeringen?

Wij proberen u altijd zo goed mogelijk op de hoogte te houden bij Diks. Heeft u interesse in een autoverzekering? Of heeft u vragen over (voorwaarden van) autoverzekeringen? Vul ons contactformulier in of bel direct naar 088 – 688 3710. Onze specialisten helpen u goed op weg. Ook is het mogelijk om direct uw premie te berekenen via onze website.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

  • Weet ik niet