Autoverzekering afsluiten als je 17 jaar bent, kan dat?

Tegenwoordig kan je al op je 17e je rijbewijs halen. Dit betekent echter niet dat je zelfstandig in een auto mag rijden. Je krijgt dan een rijbewijs met begeleiderspas. Als minderjarige bestuurder moet je altijd een begeleider bij je hebben. Ben je 17 jaar en wil je een autoverzekering afsluiten? Dat kan nog niet op je eigen naam. Lees hier welke opties er zijn als je als 17-jarige een autoverzekering wilt afsluiten.

Autoverzekering op naam van een begeleider als 17-jarige

Als 17-jarige is het niet toegestaan om een auto op je eigen naam te hebben. In Nederland moet je minimaal 18 jaar zijn om een kenteken op je naam te laten registreren. Zonder kenteken op naam kun je ook geen autoverzekering afsluiten. Daarom is het niet mogelijk om zelfstandig een auto te kopen en er in te rijden als je pas 17 jaar bent. Rondrijden in een onverzekerde auto is ook geen optie. Niet alleen riskeer je fikse boetes van de RDW en de politie, als je schade rijdt in een onverzekerde auto zijn alle kosten voor eigen rekening. Reparatiekosten aan een auto kunnen flink oplopen, laat staan als er letselschade bij komt kijken. In een onverzekerde auto rijden kost je heel wat geld. Geld dat je waarschijnlijk niet wil of kan missen op je 17e.

Kun je dan helemaal niet in een eigen auto rijden? Jawel, gelukkig is er een oplossing. Als je 17 jaar bent kun je een autoverzekering regelen via je begeleider. Vaak is dit een ouder, maar het kan ook een broer of zus of een meerderjarige vriend zijn. De begeleider kan de auto op eigen naam zetten en vervolgens een autoverzekering afsluiten. De polis staat dan dus op naam van de begeleider. Zodra je 18 wordt, kun je de auto op eigen naam overschrijven. De autoverzekering van de begeleider kan worden opgezegd met een kopie van het vrijwaringsbewijs.

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!