Aanrijdingsformulier

In iedere auto hoort een aanrijdingsformulier te liggen. Bij schade heb je deze namelijk nodig voor het vastleggen van de situatie en de omstandigheden rondom de schade. Als je niet gelijk samen met de tegenpartij een aanrijdingsformulier invult, kunnen er later verschillende opvattingen bestaan over de toedracht van de schade. Dat moet je voorkomen.

Bij een aanrijding kunnen er eenvoudig verschillende verhalen ontstaan over de toedracht van de schade. Hierdoor ontstaat een probleem. Verzekeraars kunnen onderling niet uitvechten wie aansprakelijk is voor het ongeluk als er verschillende oorzaken en omstandigheden worden opgegeven door de verzekerden. Een oplossing is dat betrokkenen bij een ongeval samen één aanrijdingsformulier invullen. Met één verhaal en toelichting is het beoordelen wie aansprakelijk is mogelijk.

Eén aanrijdingsformulier binnen Europa?

Binnen Europa wordt er gebruik gemaakt van één aanrijdingsformulier en de indeling en de vormgeving is gelijk, alleen de taal verschilt. Dit biedt gemak. Bij een schade in het buitenland kunnen de betrokkenen aan de hand van het Nederlandstalige aanrijdingsformulier ook een schade indienen op een aanrijdingsformulier in een andere taal.

Waarom het aanrijdingsformulier samen invullen?

De situatie en de omstandigheden bij een ongeval iets verdraaien kan voor het aansprakelijkheidsrecht een groot verschil maken. De financiële belangen zijn groot, dus wordt er nog wel eens voor gekozen om de feiten iets te verdraaien. Dit kan zorgen voor een patstelling. Uit jouw aanrijdingsformulier blijkt dat de tegenpartij aansprakelijk is voor de schade. Volgens het formulier van de tegenpartij ligt de schuld bij jou. Dit voorkom je door samen een aanrijdingsformulier in te vullen.

Vul de voorzijde van het aanrijdingsformulier volledig in

Het aanrijdingsformulier ziet er niet compact uit. Op het eerste oog lijken veel vragen overbodig, maar vrijwel alle vragen moeten beantwoord worden. Tenminste, voor zover mogelijk. Als je bijvoorbeeld geen groene kaart bij je hebt, is het niet erg om de vragen over de groene kaart over te springen. Het formulier kan ingevuld worden door twee betrokkenen. Jij vult jouw gegevens in bij voertuig A of voertuig B.

De ingevulde gegevens worden doorgedrukt op een tweede formulier

Het aanrijdingsformulier bestaat uit twee vellen. Alles wat je op het voorste formulier invult, wordt doorgedrukt op het tweede formulier. Na het volledig invullen en ondertekenen, krijgen beide betrokkenen één van de formulieren mee. Deze kun je doorsturen naar jouw verzekeraar. De achterzijde kun je alleen invullen. Dit kun je ook later pas doen. Vul de achterzijde wel in voordat je het aanrijdingsformulier naar de verzekeraar stuurt.

Beide partijen ondertekenen de voorzijde

Het is de bedoeling dat je samen met de tegenpartij omschrijft hoe de schade is ontstaan. Het kan alleen één verhaal worden als beide partijen het ermee eens zijn. Alleen als het aanrijdingsformulier door beide partijen ondertekend is, verklaren beide betrokkenen dat het verhaal klopt. Zorg er bij schade dus altijd voor dat van beiden een handtekening op het formulier staat.

Wat als je het er niet mee eens bent?

Bij het invullen kan er onenigheid bestaan over de toedracht van de schade. Toch is het belangrijk om samen wel het formulier in te vullen. Als je het niet eens bent met de omschrijving op het formulier, kun je hierover een aantekening maken op het aanrijdingsformulier. Dit doe je onderaan het formulier. Je geeft bijvoorbeeld aan dat je niet akkoord bent met hoe de situatie omschreven is. Het is vervolgens aan de verzekeraars om de schade te beoordelen en contact op te nemen met de betrokkenen om een juist beeld te krijgen.

De voorzijde mag je niet meer aanpassen

Nadat de aanrijdingsformulieren losgescheurd zijn van elkaar, mag je geen aanpassingen meer doorvoeren op de voorkant. De tegenpartij heeft het formulier ondertekend zonder de aanpassingen die je later toevoegt. Als je iets vergeten bent, kun je beter de achterzijde van het formulier gebruiken om de voorzijde mee toe te lichten of aan te vullen.

Geen aanrijdingsformulier maar de schade app

Schade melden kan ook online met de schade app. Wil je weten hoe het werkt? Zie Schade-app.nl.

Schadeformulier app

U kunt tegenwoordig ook een app downloaden om uw schadeformulier in te vullen. Met deze digitale schadeformulier kunt u eenvoudig een schade melden.

schade app

Aanrijdingsformulier aanvragen

Bij het afsluiten van een autoverzekering ontvangt u samen met de polis een aanrijdingsformulier. Heeft u die niet meer dan kunt u een aanrijdingsformulier aanvragen bij uw tussenpersoon of verzekeringsmaatschappij.

autoschadeformulierGratis aanrijdingsmulier downloaden

europees schadeformulierDownload hier een aanrijdingsformulier.

Aanrijdingsformulier aanvragen

Bij het afsluiten van een autoverzekering ontvangt u samen met de polis een aanrijdingsformulier. Heeft u die niet meer dan kunt u een aanrijdingsformulier aanvragen bij uw tussenpersoon of verzekeringsmaatschappij.

autoschadeformulierGratis aanrijdingsmulier downloaden

europees schadeformulierDownload hier een aanrijdingsformulier.

Gratis verhaalservice

Diks verzekeringen werkt samen met 112schade.nl voor het verhalen van niet gedekte schade op de tegenpartij. Heeft iemand bij u schade veroorzaakt maar heeft u geen dekking op uw eigen polis dan kan 112schade.nl u volledig kosteloos helpen bij het verhalen van uw schade op de tegenpartij.
112schade