Is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor iedereen verplicht?

Wat is een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering precies?

Een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade aan iemand anders of iemand anders’ zijn spullen, die door u is veroorzaakt. Wanneer u wettelijk aansprakelijk bent voor deze schade, dan is de schade doorgaans gedekt op de (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering.

Is het in Nederland verplicht om een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten?

Veel mensen denken dat in Nederland een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering verplicht is, omdat ze vaak horen over de term WA-verzekering. WA-verzekering betekent Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze WA-verzekering is verplicht, maar gaat om schade met motorrijtuigen.

De particuliere aansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht. Het is alleen wel aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zeker met kleine kinderen en huisdieren zit een ongelukje in een klein hoekje.

Moet mijn werkgever een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Ook voor bedrijven is een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering ook niet verplicht. U kunt zich vast voorstellen dat de noodzaak voor een bedrijf nog veel groter is voor deze verzekering, dan voor u als particulier. Voor schade die u veroorzaakt als werknemer (dus in loondienst) biedt uw eigen aansprakelijkheidsverzekering geen dekking. Uw werkgever is namelijk aansprakelijk voor deze schade.

Wanneer u vrijwilligerswerk doet (en dus niet in dienst bent en geen loon ontvangt) en er ontstaat schade, dan is dit wel verzekerd op uw eigen aansprakelijkheidsverzekering. Vaak is het ook gedekt indien u een kleine (onkosten)vergoeding ontvangt. Dit is terug te vinden in de polisvoorwaarden.

Is een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering duur?

Vaak is premie van een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering een paar euro per maand. Uiteraard hangt dit er onder andere van af of u kiest voor een eigen risico, wat het verzekerde bedrag per gebeurtenis is en of er gezinsdekking wordt gekozen of niet. Deze factoren zijn allen premiebepalend.

Via onze website (www.diks.nl) kunt u een premieberekening maken voor de aansprakelijkheidsverzekering. Daar ziet u dat de aansprakelijkheidsverzekering vaak onderdeel is van een zogenaamd woonpakket. In dit verzekeringspakket zitten bijvoorbeeld ook een inboedel- en een opstalverzekering. Ook kunt u ervoor kiezen om een rechtsbijstandverzekering toe te voegen.
Wanneer u er online niet uit komt, dan mag u uiteraard ook telefonisch contact met ons opnemen. Samen kunnen we dan de mogelijkheden bekijken en u verder informeren.

Klanten over een aansprakelijkheidsverzekering

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
7.5
Gemiddelde score
Gebasseerd op 8 reviews
jos Polfliet
goede en snelle afwikkeling van zaken
Ronald
Tot nu toe goed geholpen
Ad

Bereken de premie voor een aansprakelijkheidsverzekering