Ben ik aansprakelijk voor schade die mijn huisdieren aanrichten?

Vaak zijn onze huisdieren lieve beesten die alleen maar leuke en grappige dingen doen en ons gehoorzamen. Het kan echter ook voorkomen dat uw hond spontaan op de poten van uw nieuwe bankstel gaat kauwen. Of dat uw kat bij de buren naar binnen sluipt en in de nieuwe gordijnen van de buurvrouw naar boven klimt. Hoe zit het met dit soort schades? En zijn deze gedekt op een aansprakelijkheidsverzekering?

Mijn hond heeft mijn bankstel vernield

Een wa-verzekering biedt geen dekking voor schade van uw eigen hond, kat of ander huisdier aan uw eigen spullen. U heeft immers zelf de beslissing gemaakt om een huisdier te nemen en volgens de verzekeraars is dit het risico dat u daarbij loopt.
Ook veel inboedelverzekeringen bieden hier geen dekking voor, maar dit kan verschillen per aanbieder. U kunt dit nalezen in de voorwaarden van de betreffende verzekering.

Biedt een wa-verzekering dekking voor alle schade die mijn hond (of ander huisdier) veroorzaakt?

De meest aansprakelijkheidsverzekeringen bieden dekking voor schade die uw hond of kat aan anderen toebrengt. De wa-verzekering biedt doorgaans ook dekking voor schade door andere kleine huisdieren aan derden.

Anders wordt het wanneer uw grotere huisdieren, zoals bijvoorbeeld paarden, heeft. Er zijn verzekeraars die dit niet zonder meer meenemen in de dekking. Of verzekeraars die bijvoorbeeld maar tot een bepaald aantal paarden kunnen verzekeren. De reden hiervan is dat grotere dieren grotere schades kunnen toebrengen. Dit vergroot het risico dat de verzekeraar loopt.

Dit is altijd terug te vinden in de voorwaarden van de verzekering. Raadpleeg deze altijd goed, om vooraf te weten waar wel en waar geen dekking voor is.

Mijn hond is gebeten door een andere hond. Wat nu?

U kunt in dit geval hebt beste contact opnemen met uw rechtsbijstandverzekeraar. Deze zal de schade kenbaar maken en claimen bij de verzekeraar van de tegenpartij (de eigenaar van de andere hond). Er wordt dan gekeken naar de toedracht van het voorval en er moet vastgesteld worden wie de schuldige is. De rechtsbijstand kan u hiermee helpen.

Aansprakelijkheidsverzekering voor het hele gezin

Huisdieren zijn vaak niet de enige leden van het gezin. Bij een aansprakelijkheidsverzekering zijn niet automatisch alle leden van het gezin meeverzekerd. Heb je bijvoorbeeld kinderen? Dan moet je deze in de meeste gevallen apart meeverzekeren. Kijk voor meer informatie over gezinsaansprakelijkheid.

 

Bereken direct de premie van uw aansprakelijkheidsverzekering