aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

14 dagen bedenktijd
14 dagen bedenktijd
Werelddekking
Werelddekking
8.2
Inboedelverzekering

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die letsel- en zaakschade vergoedt die de verzekerde veroorzaakt bij anderen. Als u bijvoorbeeld per ongeluk een laptop kapot laat vallen van iemand anders of u struikelt en neemt daarbij een ander persoon mee die daardoor zijn heup breekt, dan valt dit onder de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering. In Nederland is een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht maar wel aan te raden.

Wettelijk aansprakelijk?

Uw aansprakelijkheidsverzekeraar gaat vervolgens beoordelen of u wel daadwerkelijk wettelijk aansprakelijk kunt worden gehouden voor de schade. U bent wettelijk aansprakelijk indien u aantoonbaar verwijtbaar heeft gehandeld. Bent u bijvoorbeeld op de bril van iemand gaan zitten die de bril op de stoel had neergelegd, dan kunt u wettelijk niet aansprakelijk worden gehouden, omdat u geen bril op een stoel hoeft te verwachten. In dat geval is degene die de bril daar heeft neergelegd verantwoordelijk voor de schade. Kunt u wel wettelijk aansprakelijk gehouden worden, omdat u bijvoorbeeld een dure vaas heeft omgestoten en er daardoor schade aan de vaas en het parket is ontstaan, dan zal uw verzekeraar de schade indien nodig laten vaststellen door een expert. De verzekeraar zal degene die de schade heeft geleden vervolgens volledig schadeloos stellen namens u.

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering?

Gedekt is schade die u of een andere verzekerde veroorzaakt aan zaken (materiële schade) en personen (letselschade) en waarvoor u wettelijk aansprakelijk kunt worden gehouden.

Wie zijn verzekerd?

 • U en uw gezin, inclusief inwonende ouders, logés en personeel
 • Minderjarige kinderen, ook al wonen zij niet thuis
 • Meerderjarige kinderen als ze thuis wonen, of voor studie uitwonend zijn
 • Huisdieren
 • Uw (on)roerende zaken

Voordelen van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren:

 • Uw hele gezin wereldwijd verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid
 • Een verzekerd bedrag van maar liefst € 1.250.000
 • Een vaste lage premie
 • Direct dekking mogelijk

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering niet?

Uitgesloten wordt schade:

 • waarvoor u niet aansprakelijk bent
 • die u opzettelijk heeft veroorzaakt
 • toegebracht met een motorrijtuig
 • veroorzaakt door uw huisdier, terwijl dit in een ander huis verbleef, niet altijd (volledig) vergoed.

Let op! Elke verzekeraar hanteert eigen voorwaarden. Wij verwijzen u dan ook altijd naar de specifieke voorwaarden.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is niet verplicht. De verzekering wordt echter wel aangeraden. Een aansprakelijkheidsverzekering kan enorm veel geld besparen wanneer u in vervelende situaties terechtkomt waarbij u aansprakelijk wordt gesteld.

Aansprakelijkheidsverzekering nodig bij verhuur woning?

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering waarmee je verzekerd bent als je schade toebrengt aan een ander of andermans spullen. In principe is dit een verzekering voor u als particulier. Op het moment dat u uw woning verhuurt wordt u in veel gevallen niet meer gezien als particulier. Dit houdt in dat uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering wellicht niet voldoende dekking biedt, wat grote financiële gevolgen voor u kan hebben.

Klanten over aansprakelijkheidsverzekering

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8.1
Gemiddelde score
Gebasseerd op 2982 reviews
B Govers
Super snel geregeld
Dirkje
Goede service
J krijntjes
Goed

Wanneer sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af?

Wanneer u zich aan het oriënteren bent op een aansprakelijkheidsverzekering, dan wilt u uiteraard inzicht in wat deze verzekering voor dekking biedt. Qua bedrag, maar ook voor wie uit uw gezin precies. Er zijn veel verzekeraars die een aansprakelijkheidsverzekering aanbieden, maar waar moet u nu op letten?

Voor wie is een aansprakelijkheidsverzekering?

Aansprakelijkheidsverzekering student

Een aansprakelijkheidsverzekering voor studenten is niet altijd nodig. Heeft u een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking dan zijn de kinderen die op de polis vermeld staan, meeverzekerd, ook als ze gaan studeren. De dekking blijft bestaan zolang uw kind blijft studeren. De meeste verzekeraars hanteren echter wel een maximale leeftijd van 27 jaar. Zodra de student ouder is, moet er een losse aansprakelijkheidsverzekering worden afgesloten. Gaat uw kind in het buitenland studeren of stage lopen voor langere tijd? Dan is het van belang om uit te zoeken in hoeverre uw aansprakelijkheidsverzekering dekking biedt. Dit vindt u terug in de polisvoorwaarden.

Aansprakelijkheidsverzekering huisdieren

Vaak zijn huisdieren lieve beesten die alleen maar leuke en grappige dingen doen en ons gehoorzamen. Het kan echter ook voorkomen dat uw hond spontaan op de poten van uw nieuwe bankstel gaat kauwen. Of dat uw kat bij de buren naar binnen sluipt en in de nieuwe gordijnen van de buurvrouw naar boven klimt. Klik hier voor meer informatie omtrent dekking en uw huisdieren.

Aansprakelijkheidsverzekering kind

Heeft u als ouder een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking? In de meeste gevallen zijn uw kinderen dan meeverzekerd tot het 23e of 27e levensjaar. Uw kinderen moeten dan wel thuis wonen of uitwonend zijn voor om te studeren. Wanneer uw kind trouwt, dan moet uw kind een eigen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Aansprakelijkheidsverzekering gezin

Bij een aansprakelijkheidsverzekering voor het gezin bent niet alleen u, maar ook de leden van uw gezin verzekerd in het geval van schade. Binnen de gezinsdekking valt ook de schade aan derden die wordt veroorzaakt door logés. Als logés schade aan uw eigen spullen toebrengen, wordt dit niet vergoed.

Bij gezinsuitbreiding is het belangrijk om ook even kritisch te kijken naar de aansprakelijkheidsverzekering. Hetzelfde geldt bij een echtscheiding, bij het gaan samenwonen en als de kinderen het huis uit gaan. Zolang uw kinderen niet op de polis vermeld staan, zijn ze bijvoorbeeld niet meeverzekerd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren wordt ook wel eens WA-verzekering genoemd. De term WA-verzekering komt voor bij verzekeringen voor motorrijtuigen. Vanuit de wet is het namelijk verplicht om als kentekenhouder van een voertuig een WA-verzekering af te sluiten. Die verzekering dekt schade die u met een motorrijtuig aan anderen aanricht en heeft in pincipe niks te maken met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Bijna alle verzekeraars in Nederland bieden een aansprakelijkheidsverzekering aan. U heeft dus ontzettend veel keuze hierin, maar waar moet u nu op letten bij het vergelijken van de verschillende en vele aanbieders? Is naar de hoogte van de premie kijken voldoende? Om aansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar te vergelijken, moet u zeker niet alleen naar de hoogte van de premie kijken. De dekking van de aansprakelijkheidsverzekering is waar u de verzekering voor afsluit. Daarnaast kunt u bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering de hoogte van het eigen risico bepalen, dit bepaalt mede de hoogte van de premie.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Via onze website kunt u eenvoudig aansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar vergelijken. Na het invoeren van enkele gegevens verschijnen een aantal, op uw wensen afgestemde, verzekeringen met de daarbij behorende premies en polisvoorwaarden. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft gevonden die goed bij u en uw eventuele gezin past, kunt u deze direct online afsluiten. Komt u er niet uit of heeft u nog vragen? U kunt ons van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur bereiken op telefoonnummer 088-6883700. Wij helpen u graag!

Bekijk hier ook de veelgestelde vragen bij een aansprakelijkheidsverzekering.

Veelgestelde vragen

Is een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren verplicht?

Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is niet verplicht. Indien u geen AVP verzekering afsluit dan bent u niet verzekert voor schade die u toebrengt aan anderen. Het is daarom verstandig om dit wel te doen. Bovendien bent u bij Diks.nl voor een lage premie zeer uitgebreid verzekerd. Bereken uw premie hier>>

Heb ik een eigen risico bij mijn aansprakelijkheidsverzekering?

Bij een aansprakelijkheidsverzekering heeft u in de meeste gevallen geen eigen risico. In bijzondere gevallen kan het voorkomen dat een verzekeraar wel een eigen risico stelt. Dit zal expliciet worden vermeld.

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering?

Het is mogelijk dat u door uw schuld voor duizenden euro’s schade aanricht aan anderen. In zo’n geval is het fijn als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Hier enkele punten waar u op moet letten bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering:

 • Voor wie biedt de aansprakelijkheidsverzekering dekking
 • Kies een aansprakelijkheidsverzekering zonder eigen risico
 • Vergelijk verschillende aansprakelijkheidsverzekering zodat u niet teveel betaalt

Lees hierover meer>>

Bekijk alle veelgestelde vragen

Aansprakelijkheids-verzekering vergelijken

Er is ontzettend veel keuze in aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren, omdat bijna alle verzekeraars in Nederland deze verzekering aanbieden.

Om aansprakelijkheidsverzekeringen van verschillende verzekeraars onderling te kunnen vergelijken, zijn o.a. de volgende gegevens premiebepalend:

 • Gezinssamenstelling
 • Maximaal verzekerd bedrag per gebeurtenis
 • Eigen risico

Sommige verzekeraars hebben nog meer premiebepalende factoren opgenomen in hun premieberekening.

Aansprakelijkheids-verzekering verplicht

Veel mensen denken dat een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Dit is echter niet het geval. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt vaak verward met een WA-verzekering. WA betekent Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze WA-verzekering is wel verplicht, maar gaat om schade bij motorrijtuigen.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is niet verplicht. De verzekering wordt wel aangeraden, omdat het veel geld kan schelen in situaties waarbij u aansprakelijk wordt gesteld.

Aansprakelijkheids-verzekering eigen risico

Het eigen risico van een aansprakelijkheidsverzekering is het gedeelte van het schadebedrag dat u, veelal per schadegebeurtenis, zelf moet betalen.
Bij de meeste verzekeraars heeft u geen eigen risico. Dit houdt in dat wanneer u per ongeluk iets stuk maakt van een ander, u niet mee hoeft te betalen aan het schadebedrag. In bijzondere gevallen kan het wel voorkomen dat een maatschappij een eigen risico stelt maar dat staat dit expliciet aangegeven. Ook is het dan vaak mogelijk om zelf de hoogte van dit eigen risico te bepalen.

Aansprakelijkheids-verzekering vergelijken

Er is ontzettend veel keuze in aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren, omdat bijna alle verzekeraars in Nederland deze verzekering aanbieden.

Om aansprakelijkheidsverzekeringen van verschillende verzekeraars onderling te kunnen vergelijken, zijn o.a. de volgende gegevens premiebepalend:

 • Gezinssamenstelling
 • Maximaal verzekerd bedrag per gebeurtenis
 • Eigen risico

Sommige verzekeraars hebben nog meer premiebepalende factoren opgenomen in hun premieberekening.

Aansprakelijkheids-verzekering verplicht

Veel mensen denken dat een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Dit is echter niet het geval. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt vaak verward met een WA-verzekering. WA betekent Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze WA-verzekering is wel verplicht, maar gaat om schade bij motorrijtuigen.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is niet verplicht. De verzekering wordt wel aangeraden, omdat het veel geld kan schelen in situaties waarbij u aansprakelijk wordt gesteld.

Aansprakelijkheids-verzekering eigen risico

Het eigen risico van een aansprakelijkheidsverzekering is het gedeelte van het schadebedrag dat u, veelal per schadegebeurtenis, zelf moet betalen.
Bij de meeste verzekeraars heeft u geen eigen risico. Dit houdt in dat wanneer u per ongeluk iets stuk maakt van een ander, u niet mee hoeft te betalen aan het schadebedrag. In bijzondere gevallen kan het wel voorkomen dat een maatschappij een eigen risico stelt maar dat staat dit expliciet aangegeven. Ook is het dan vaak mogelijk om zelf de hoogte van dit eigen risico te bepalen.

Over Diks

Over Diks Verzekeringen

Diks Verzekeringen is in 1970 opgericht door Paul Diks. Met meer dan 48 jaar ervaring helpen wij u graag bij het vergelijken en afsluiten van verzekeringen. Of het nu gaat om een autoverzekering, woonverzekering of zakelijke verzekering; op diks.nl vindt u een onafhankelijke vergelijking van de verschillende verzekeraars.

In 1990 zijn we begonnen met het aanbieden van de eerste oldtimerverzekeringen en in 1997 hebben we onze website www.diks.nl gelanceerd. Daarmee zijn we een van de eerste aanbieders van online verzekeringen. In 2018 is Diks verzekeringen onderdeel geworden van de Voogd & Voogd Groep.

Inmiddels werken er meer dan 50 mensen bij Diks. Ook werken bij Diks verzekeringen? Bekijk hier alle openstaande vacatures.

Hoe werken wij

Hoe werkt Diks Verzekeringen?

Wij zijn als tussenpersoon geen onderdeel van een verzekeringsmaatschappij. Dit houdt in dat wij geen financiële verplichtingen of productieverplichtingen hebben aan de maatschappijen met wie wij samenwerken. Bij het vergelijken van verzekeringen bekijken wij uw persoonlijke situatie en specifieke wensen rondom dekking. Diks verzekeringen maakt verzekeren overzichtelijk en snel.

Niet goed, geld terug! (14 dagen)

Uw aanvraag voor een verzekering wordt snel beoordeeld, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Ook over uw oude verzekering hoeft u zich geen zorgen te maken. Het opzeggen daarvan kunt u bij ons direct online regelen.

Toezicht

Diks Verzekeringen voldoet aan alle wettelijke bepalingen van de AFM. Zo beschikken wij over de benodigde vergunningen en diploma’s en zijn wij aangesloten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Ook heeft Diks Verzekeringen zich als een van de weinige tussenpersonen aangesloten bij het thuiswinkel keurmerk waarmee u zekerheden worden geboden bij aankopen via het internet.

Over Diks Verzekeringen

Diks Verzekeringen is in 1970 opgericht door Paul Diks. Met meer dan 48 jaar ervaring helpen wij u graag bij het vergelijken en afsluiten van verzekeringen. Of het nu gaat om een autoverzekering, woonverzekering of zakelijke verzekering; op diks.nl vindt u een onafhankelijke vergelijking van de verschillende verzekeraars.

In 1990 zijn we begonnen met het aanbieden van de eerste oldtimerverzekeringen en in 1997 hebben we onze website www.diks.nl gelanceerd. Daarmee zijn we een van de eerste aanbieders van online verzekeringen. In 2018 is Diks verzekeringen onderdeel geworden van de Voogd & Voogd Groep.

Inmiddels werken er meer dan 50 mensen bij Diks. Ook werken bij Diks verzekeringen? Bekijk hier alle openstaande vacatures.

Hoe werkt Diks Verzekeringen?

Wij zijn als tussenpersoon geen onderdeel van een verzekeringsmaatschappij. Dit houdt in dat wij geen financiële verplichtingen of productieverplichtingen hebben aan de maatschappijen met wie wij samenwerken. Bij het vergelijken van verzekeringen bekijken wij uw persoonlijke situatie en specifieke wensen rondom dekking. Diks verzekeringen maakt verzekeren overzichtelijk en snel.

Niet goed, geld terug! (14 dagen)

Uw aanvraag voor een verzekering wordt snel beoordeeld, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Ook over uw oude verzekering hoeft u zich geen zorgen te maken. Het opzeggen daarvan kunt u bij ons direct online regelen.

Diks Verzekeringen voldoet aan alle wettelijke bepalingen van de AFM. Zo beschikken wij over de benodigde vergunningen en diploma’s en zijn wij aangesloten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Ook heeft Diks Verzekeringen zich als een van de weinige tussenpersonen aangesloten bij het thuiswinkel keurmerk waarmee u zekerheden worden geboden bij aankopen via het internet.

Direct doen

Schade melden

Heeft u een schade? Dan kunt u deze online melden via onderstaand formulier. Klik hier om een schade online te melden.

Wijziging doorgeven

Wilt u uw verzekering aanpassen of verandert er iets in uw persoonlijke situatie? U kunt verschillende soorten wijzigingen doorgeven.

 • Persoonlijke gegevens wijzigen
 • Adreswijziging doorgeven
 • Andere verzekering wijzigen
 • Verzekering opzeggen

Heeft u een schade? Dan kunt u deze online melden via onderstaand formulier. Klik hier om een schade online te melden.

Wilt u uw verzekering aanpassen of verandert er iets in uw persoonlijke situatie? U kunt verschillende soorten wijzigingen doorgeven.

 • Persoonlijke gegevens wijzigen
 • Adreswijziging doorgeven
 • Andere verzekering wijzigen
 • Verzekering opzeggen

Bereken online de premie voor een aansprakelijkheidsverzekering!