800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Dame op fiets
Home Fietsverzekering

Jouw fietsverzekering afsluiten

Het kopen van een fiets, zoals bijvoorbeeld een racefiets, vraagt een groot financieel offer van je. Dat geldt niet alleen voor de e-bike (elektrische fiets), maar ook voor een reguliere fiets. Het grootste gevaar is het diefstalrisico, maar met een fietsverzekering leg je het risico bij een verzekeraar neer.

Bereken de premie

Direct online afsluiten.

Sluit in 5 minuten de verzekering af.

14 dagen bedenktijd.

Binnen 14 dagen kan je kosteloos annuleren.

Inclusief gratis verhaalservice.

Wij werken samen met 112schade.

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.2
Op basis van 3343 beoordelingen 92% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een fietsverzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je fietsverzekering.”

LinkedIn logo
foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura - Expert in particuliere verzekeringen

12 jaar ervaring in particuliere verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

Alles over fietsverzekering

Het kopen van een fiets, zoals bijvoorbeeld een racefiets,  vraagt een groot financieel offer van je. Dat geldt niet alleen voor de e-bike (elektrische fiets), maar ook voor een reguliere fiets.

Het grootste gevaar is het diefstalrisico, maar met een fietsverzekering leg je het risico bij een verzekeraar neer. Je kunt de beste sloten gebruiken, maar diefstal kun je er niet volledig mee voorkomen.

Je kunt bij het kopen van de fiets een dure fietsverzekering afsluiten bij de fietsendealer, maar online vergelijken en afsluiten is aan te raden.

Fietsverzekering: online vergelijken en afsluiten

De fietsverzekering kun je inschakelen bij diefstal van je fiets, maar bijvoorbeeld ook bij beschadiging door een aanrijding. Deze verzekering wordt vaak afgesloten voor nieuwe fietsen tot ze een aantal jaren oud zijn. Niet alle verzekeraars bieden een fietsverzekering aan. Wij raden je aan om de fietsverzekering niet af te sluiten bij de verkoper van de fiets. Je kunt namelijk beter eerst online vergelijken en vervolgens de fietsverzekering afsluiten met de beste voorwaarden tegen de laagste premie. Als je de fietsverzekering nu online afsluit, is de fiets ook gelijk al verzekerd.

Voordelen van een fietsverzekering

Een fietsverzekering is niet wettelijk verplicht, maar zeker wel aan te raden. Je betaalt honderden tot zelfs duizenden euro’s voor de fiets. Door diefstal kun je de investering in één keer kwijtraken. Met een fietsverzekering houd je aan de diefstal geen financiële schade over. De verzekering kent vaak ook een ruime vergoeding. Gedurende bijvoorbeeld de eerste drie jaren krijg je bij diefstal 100% van het verzekerde bedrag uitgekeerd en niet de dagwaarde van de fiets. Je bent bij de meeste fietsverzekeringen ook geen eigen risico verschuldigd. Je krijgt het volledige schadebedrag dus terug. Tegen een relatief lage premie kun je je fiets verzekeren tegen diefstal en schade door een ongeval.

Kies de juiste dekking voor uw fiets

Bij het afsluiten van een fietsverzekering, voor bijvoorbeeld een elektrische bakfiets, heb je verschillende dekkingen waar je tussen kunt kiezen. Je kunt je fiets namelijk verzekeren tegen diefstal, beschadiging of tegen een combinatie van diefstal en beschadiging. Het verschil tussen deze verzekeringsvormen blijkt al uit de naam. Bij beschadigingen gaat het om schade aan de fiets door bijvoorbeeld een valpartij, aanrijding of vandalisme.

Aanvullende dekkingen

Naast de fietsverzekering kun je ook nog een aantal aanvullende dekkingen kiezen. Deze dekkingen zijn gerelateerd aan de fietsverzekering en kunnen u nog verder ontzorgen.
Aanvullend kun je een verhaalrechtsbijstand, ongevallendekking en een pechhulpverzekering afsluiten.
De ongevallenverzekering kent de volgende verzekerde bedragen:
Bij overlijden door een fietsongeval krijgen je nabestaanden €5.000 uitgekeerd. Bij blijvende invaliditeit door een fietsongeluk, krijg je €10.000 uitgekeerd.
Bij de pechhulpverzekering krijg je 24/7 ANWB-hulp bij pech onderweg met je fiets binnen Nederland. Kan je fiets onderweg niet gerepareerd worden? Dan wordt je, samen met je fiets, naar een rijwielspecialist of naar huis gebracht.

Veelgestelde vragen over fiestverzekering

Waarom je fiets verzekeren via Alpina?

Je fiets gelijk bij de fietsenzaak al verzekeren lijkt goedkoop, maar bij het vergelijken blijkt vaak het tegendeel. Kritisch de verschillende verzekeraars vergelijken kan zorgen voor een goedkopere fietsverzekering, maar ook voor een fietsverzekering met een ruimere dekking en betere voorwaarden. Vergelijken via Alpina.nl biedt extra voordelen. Bij schade kun je profiteren van de verhaalservice van 112schade.nl. Je hoeft dus niet zelf bij de verzekeraar van de veroorzaker van je schade aan te kloppen. En wij bieden een ‘niet goed, geld terug’ garantie.

Wat kost een fietsverzekering?

De premie voor een fietsverzekering is afhankelijk van de volgende zaken:

  • Waarde van uw fiets
  • Type fiets
  • Woonplaats
  • Gekozen dekking

Door online een vergelijking te maken kunt de de kosten voor een fietsverzekering berekenen en de verzekering direct afsluiten.

Na diefstal krijg je 100% van het verzekerde bedrag van de fiets uitgekeerd tot de fiets drie jaar oud is. Na drie jaar zal er een afschrijving plaatsvinden. Er geldt ook een gunstige regeling voor een tweedehands gekochte fiets. Bij diefstal gaat de verzekeraar uit van de aanschafwaarde. Met de uitkering kun je dus een volwaardige vervangende fiets kopen.

Vereist vanuit de verzekeraar

Je moet natuurlijk alles doen om schade aan de fiets en diefstal te voorkomen. Na diefstal moet je bijvoorbeeld zo snel mogelijk contact opnemen met de verzekeraar. Ook moet je aanwijzingen van de verzekeraar opvolgen. Eigenlijk komt het erop neer dat je de schade zoveel mogelijk moet beperken. Ook worden er eisen gesteld aan de sloten op de fiets. In de polis staat wat de minimale eisen zijn. Het moet in ieder geval een ART-goedgekeurd slot zijn met minimaal twee sterren. Beide sleutels moet je kunnen overhandigen na diefstal. Bij verlies van één van de sleutels moet je er dus melding van maken bij de verzekeraar.

Let goed op de eisen van de verzekeraar. Niet voldoen aan de eisen kan tot gevolg hebben dat je geen uitkering krijgt bij beschadiging of diefstal.

Zijn uw fietsaccessoires meeverzekerd?

Je kunt je fiets nog beter op uw voorkeuren afstemmen met accessoires. Je laat er bijvoorbeeld een fietscomputer op zetten. De toevoegingen zijn niet standaard meeverzekerd. De waarde van de accessoires kun je bij elkaar optellen en los meeverzekeren als accessoires. Vergeet dit niet, want anders krijg je bij diefstal of beschadiging niet de accessoires uitgekeerd. Je kunt onderdelen van de fiets als een accessoire zien als de fiets niet standaard met deze toevoegingen uit de fabriek is gekomen. Met andere woorden, bij het bepalen van de nieuwwaarde zijn de accessoires niet meegerekend.

Onze tips
  • Met een fietsverzekering is je fiets verzekerd, maar let vooral ook op je eigen veiligheid. Gebruik dus geen smartphone op de fiets. Hier ontstaan namelijk vaak ongelukken door.
    • Uiteraard kun je ook je e-bike (elektrische fiets) verzekeren op de fietsverzekering!
    • Wil je de beste fietsverzekering tegen de laagste premie? Kies voor online vergelijken en afsluiten.
    • Voor de fietsverzekering geldt geen verzekeringsplicht, maar het niet verzekerd zijn, kan je bij diefstal duur komen te staan.
Schade of diefstal melden

Meld de schade zo snel mogelijk bij de verzekeraar. Vooral bij diefstal is haast geboden, want een snelle melding vergroot de kans dat de fiets wordt teruggevonden. Maar de eerste stap bij diefstal is het doen van aangifte. Doe dit vooral als eerste stap als de dader nog achterhaald kan worden. De verzekeraar geeft je instructies over hoe de schade verder moet worden afgewikkeld. Bij een aanrijding kan er een schade-aangifteformulier worden opgevraagd. Bij diefstal zal de verzekeraar de fietssleutels opvragen. Dit doen ze om aantoonbaar te maken dat de fiets op slot stond ten tijde van de diefstal.

Wat is de beste fietsverzekering?

Verzekerd tegen Wanneer krijg je een uitkering uit de fietsverzekering?
Diefstal Na diefstal krijgt u een uitkering
Diefstal + beschadiging Ook bij het beschadigd raken van de fiets door een ongeval krijgt u een uitkering
Diefstal + beschadiging plus Naast dekking tegen diefstal en beschadiging biedt de fietsverzekering ook een verhaalsbijstand en een ongevallendekking

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op